26.5.2018. 21:45
1
Mektić o slučajevima Memić i Dragičević: Postoje grubi propusti institucija
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je da podržava građanski pritisak naroda na institucije u BiH u slučajevima David Dragičević i Dženan Memić u kojima je ispostavljeno da je izvršen propust institucija.

- Ovdje postoji namjera ili, da tako kažem, grubi propust institucija. Podržavam te ljude i građanski demokratski pritisak jer očigledno bez takvog jednog pritiska ovdje se stvari neće mijenjati - kazao je Mektić za N1.

Mektić je u više navrata govorio o korupciji u bh. pravosuđu, a oba ova slučaja pokazuju spregu kriminala u policijskim i pravosudnim insititucijama.

Slučaj ubistva Davida Dragičevića u Banja Luci izazvao je višemjesečne proteste građana okupljenih oko grupe Pravda za Davida. Njegov otac Davor iznio je šokantne tvrdnje o ubistvu svog sina. U toku je ispitivanje svih sudionika u ovom slučaju pred Anketnim odborom koji je formirala Narodna skupština RS. Izvještaj se očekuje polovinom naredne sedmice. Zanimljivo je da još uvijek nema kvalifikacije djela, a čekaju se i rezultati brojnih vještačenja.

U Ambasadi SAD jučer je bio Davor Dragičević gdje je razgovarao o ovom slučaju. Nakon sastanka iz Ambasade su saopćili kako podržavaju “pravo građana na slobodu mirnog i zakonitog okupljanja i izražavanja”.

Slučaj ubistva Dženana Memića nije rasvijetljen više od dvije godine, iako je u toku sudski proces protiv Ljube i Bekrije Seferovića za izazivanje saobraćajne nesreće i spriječavanje dokazivanja pred Kantonalnim sudom u Sarajevu. Iako su utvrđene brojne nelogičnosti u ovom slučaju, sakrivanje dokaza, lažni izvještaji vještaka saobrćajne struke Ševala Kovačevića, za Sud to nije bilo dovoljno da okonča ovaj slučaj kako bi se mogla provesti nova istraga.

Na ovom slučaju radilo je osam tužilaca, od kojih su dvoje napustili Tužilaštvo KS, pod nadzorom glavne tužiteljice Dalide Burzić. Upravo je Burzić u dva navrata obavijestila porodicu Memić i njegovog oca Muriza da je Dženan ubijen. No, slučaj dobija nevjerovatan obrat i krivično djelo se prekvalifikuje u saobraćajnu nesreću. Jedini svjedok Alisa Mutap koja je bila sa Dženanom u noći 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji, davala je različite iskaze o događajima te noći. Mutap se samo jednom pojavila pred sudom, a s obzirom da je s porodicom pratila suđenje sud nije dozvolio zahtjev odbrane za njenim drugim svjedočenjem.

Tek nakon dvije godine i sedam mirnih protesta, Visoko sudsko i tužilačko vijeće primilo je Muriza Memića i njegovog advokata Ifeta Ferageta koji sui h upoznali sa činjenicama i greškama u ovom slučaju.

Iz Tužilaštva KS već odavno nema reakcije, a javni nastupi glavne tužiteljice Dalide Burzić su naglo prekinuti. Iako je 7. maja u Skupštini KS trebao biti razmatran Izvještaj o radu Tužilaštva za 2017. godinu tužiteljica Burzić nije se pojavila pred zastupnicima. Još nije poznato kada će biti održana nova sjednica kada će na pitanja zastupnika o radu Tužilaštva odgovarati Burzić. 

(NAP/Amila Alijagić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.