28.5.2018. 14:30
0
Bh. dijaspora traži da se što prije napravi online sistem glasanja
Inicijativna grupa za bh. dijasporu traži od međunarodnih institucija, stranih ambasada u BiH, te CIK-a da što prije napravi online sistem glasanja za članove bh. dijaspore kako bi svi građani BiH, bez obzira gdje trenutno žive, mogli ostvariit pravo glasa na Općim izborima 2018. godine.

Podstičemo, molimo i tražimo vašu pomoć da napravite online sistem glasanja za bh. dijasporu za predstojeće parlamentarne i predsjedničke izbore u oktobru 2018. Trenutno, više od 2 miliona građana BiH živi u inostranstvu, što premašuje ukupnu populaciju zemlje. Do sada ni Dejtonski mirovni sporazum ni Vlada u Sarajevu nisu aktivno podržali formiranje online glasačkog sistema za dijasporu – navodi se u zahtjevu.

Dalje, u zahtjevu se navodi kako je „pomoć esencijalna i potrebna u ovom historijski važnom periodu, jer mi sami nismo sposobni da ispunimo svoja temeljna prava glasa, koja bi trebala biti dostupna bilo kojem građanin na našoj planeti.

- Naš cilj je da osiguramo online glasački pristup našoj dijaspori, tako da svaki kvalifikovani građanin u inostranstvu može glasati, slično postojećem sistemu u Švajcarskoj. Online glasanje koje su odbacile aktuelne vladine institucije u BiH navodeći da bi takav proces bio suviše kompleksan po obimu i ne bi mogao biti blagovremeno proveden – navodi se u pismu.

U zahtjevu su još istakli kako imaju ekspertizu u okviru Grupe kako bi implementirali prijedlog, koji bi bio modeliran.

- Spremni smo da vam predstavimo naš prijedlog, na vaš zahtjev, sa zajedničkim troškovima koji su minimalni i razumni. Naša dalja želja je da glasanje u BiH bude sprovedeno po popisu građana od 1991. godine, koji je legalno proveden prije početka rata 1992. godine. Pravedan i ljudski način je osigurati da svi građani koji su živjeli na teritoriji BiH prije etničkog čišćenja i genocida, i koji su imali identifikacioni broj, gdje god da žive sada, moraju imati olakšan način glasana – poručili su u pismu.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.