30.5.2018. 17:22
1
Kontroverzni Staša Košarac poručuje: Građani RS-a neće plaćati porez BHRT-u. Veliki broj članova SDS-a radi na BHRT-u
Zakonsko rješenje koje predlaže SDS omogućilo bi da jedino Radio-televizija BiH - BHRT uvijek ima dovoljno sredstava i obezbijeđen budžet za nesmetano funkcionisanje, dok, istovremeno, to ne bi imali Radio-televizija Republike Srpske /RTRS/ i Federalna televizija /FTV/, izjavio je šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac.

"Nećemo dozvoliti da građani Republike Srpske plaćaju porez i to isključivo BHRT-u", rekao je Košarac novinarima u Sarajevu. 

On je naglasio da SDS u protekle tri i po godine permanentno napada institucije Republike Srpske, te da danas RTRS, kao jedan od simbola Srpske, postaje meta. 

"Svjedoci smo tri i po godine da SDS pokušava da koristi institucije na nivou BiH da bi ušao u obračun sa institucijama Republike Srpske. To je i danas bio očigledan primjer, jer je bilo jasno da SDS koristi javnu govornicu parlamenta BiH da bi iznio niz optužbi na rad RTRS-a", rekao je Košarac. 

On smatra da je riječ o pitanju koje je ispolitizovano, naglašavajući da postoje mnogo bolja mjesta za tako što, poput Narodne skupštine Republike Srpske, kao i druge institucije Srpske, gdje treba govoriti i iznositi različite političke stavove koji se tiču Republike Srpske. 

"Svjedoci smo činjenice da znatan broj ljudi koji pripada SDS-u radi u medijima, danas radi u BHRT-u, i vidljivo je da su tu napori SDS-a da se sačuva od velikih poslovnih izazova koje ima", ukazao je Košarac. 

SNSD smatra, kaže Košarac, da postoji odgovornost menadžmenta sva tri javna servisa kada je riječ o obezbjeđivanju sredstava za njihovo funkcionisanje. 

"Treba reći da se poptuno neargumentovano ušlo u ovaj prijedlog po hitnom postupku ne tretirajući stavove osnivača ostala dva servisa, odnosno, Republiku Srpsku i Federaciju BiH", rekao je Košarac. 

Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu podsjetio je da je Zakon o javnom radio-televizijskom sistemu BiH nametnuo visoki predstavnik i nije proizvod domaćih političkih odnosa, te bi se njegovom izmjenom na način na koji to traži SDS ušlo u neizvjesnost kada je riječ o entitetskim emiterima. 

Košarac naglašava da je prilikom konsultacija o ovom zakonu trebalo zatražiti zvanično mišljenje servisa i nadležnih institucija. 

"Tek danas je zatraženo mišljenje Vlade Republike Srpske, odnosno resosnog ministarstva, koje je potpuno negativno. Mi i dalje ostajemo opredjeljeni da nema rješenja na nivou BiH bez zvaničnih stavova institucija Republike Srpske i mi smo rekli da ćemo glasati protiv hitne procedure i portiv merituma ovog zakona", poručio je Košarac. 

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine odbio je zahtjeve poslanika Mladena Bosića, Aleksandre Pandurević, Nenada Lalića i Momčila Novakovića za razmatranje po hitnoj proceduri zakonskih prijedloga kojima se predviđa ukidanje RTV takse. 

U redovnu proceduru upućeni su Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o Javnom radio–televizijskom servisu BiH, za koje su navedeni poslanici tražili da budu razmatrani po hitnom zakonodavnom postupku. 

(Srna / Haris Ahbabović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.