2.6.2018. 9:50
1
Dodik: Republika Srpska ne želi biti dio historijske prevare s migrantima
Predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik izjavio je da RS ne želi biti dio historijske prevare s migrantima, o čijim će se posljedicama razgovarati za deset godina.

U Republici Srpskoj nemamo prostor da pravimo centre u kojima će migranti boraviti. Primorani smo da trpimo tranzit kroz RS, naši organi sigurnosti to prate – rekao je Dodik u intervjuu za beogradsku “Politiku“.

Dodik je poručio da samo naivni vjeruju da je BiH slučajno otvorena baš sada za migrante i podsjetio da je prije pet godina upozorio na to da se u Sarajevu prave arapska naselja, koja sada predstavljaju smetnju građanima.

– Onda su ovi iz Saveza za promjene govorili da izmišljam stvari da bih skrenuo pažnju s nekih drugih tema. I šta se desilo minulih godina? Neko je pogriješio, oni ili ja – rekao je Dodik.

On je objasnio da je sada ista situacija s problemom migranata, gdje “svi znaju da oni ne mogu izaći iz BiH, samo se neki prave nevješti, pa to ne vide”.

Dodik upozorava da migranti nakon tri godine u statusu azilanta u BiH automatski dobivaju državljanstvo, čime mogu da učestvuju u političkom i javnom životu kao i svi ostali građani BiH.

– To će onda biti pritisak i na izborni sistem, biračko tijelo i samu konfiguraciju vlasti. Samim dobivanjem pasoša mogu ići dalje prema Evropi, koja će nam za tri godine uvesti neku vrstu odobravanja ulaska u EU – rekao je Dodik.

On je ukazao na to da su zato hermetički zatvorene hrvatska, slovenska, mađarska i austrijska granice i niko ne može proći.

– Samo mi treba da se pravimo naivni i poželimo dobrodošlicu i pravimo se humani. Mi jesmo humani, ali imamo svoje živote i naš način života treba da bude branjen, a ne da budemo dio historijske prevare, o čijim ćemo posljedicama moći razgovarati za deset godina – izjavio je Dodik, prenosi Srpskainfo.com.


(Admir Oručević)

RSDodik
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.