5.6.2018. 16:01
0
Potvrđeno: Ukinuta oslobađajuća presuda Naseru Oriću
Prvostepena oslobađajuća presuda Naseru Oriću, ratnom komandantu Srebrenice, je ukinuta. Ovo je za N1 potvrila Orićeva advokatica Lejla Čović.
"Stigla mi je odluka, presuda je ukinuta zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i pretres će biti ponovljen pred Apelacionim vijećem", kazala je Ćović za N1.

Podsjetimo, u oktobru prošle godine Sud BiH je oslobodio Orića, bivšeg komandanta Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) u Srebrenici, i Muhića, pripadnika ovih snaga, da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti. 

Tužilaštvo BiH zatražilo je početkom maja ove godine od Apelacionog vijeća da ukine prvostepenu presudu kojom su Orić i Muhić oslobođeni optužbi, te da se postupak obnovi. Tužilaštvo je žalbu izjavilo zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i nepotpuno i netačno utvrđenog činjeničnog stanja. 

Tužilac Miroslav Janjić je kazao da je riječ o jedinstvenoj presudi u sudskoj praksi Državnog suda jer se, prema njemu, ona zasniva na imaginarnom dokazu. Dodaje je da je Prvostepeno vijeće izreklo jednu presudu, a poslalo drugačiji pisani otpravak, piše N1.

"Vijeće u presudi navodi da se poziva na praksu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), po kojoj neće cijeniti svaki dokaz pojedinačno i dovoditi ih u vezu, što je suprotno Zakonu o krivičnom postupku ove zemelje”, rekao je Janjić. 

Odbrane su predložile da se žalba Tužilaštva BiH odbije u cijelosti i potvrdi prvostepena presuda iz oktobra prošle godine, kazavši da je žalba Tužilaštva BiH “konfuzna, nejasna i nerazumljiva”.

(Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.