7.6.2018. 16:05
0
Lideri ponovo bez dogovora oko Izbornog zakona BiH
Lideri političkih partija u BiH ni danas nisi postigli sporazum u vezi izmjena Izbornog zakona BiH, javlja agencija Patria.
Razgovor su vođeni u Delegaciji Evropske unije u BiH.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je novinarima da je tokom prošlog sastanka izgledalo da su blizu rješenja, ali da ipak nisu postigli dogovor. 

„Nažalost, nismo uspjeli u tome“ rekao je Izetbegović. Dodao je da ne želi govoriti o tome ko je kriv zbog propalih pregovora, iz razloga, kako je naveo, da bi ipak zadržali mogućnost da se u nastavku postignu dogovori.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić rekao je da su razgovori bili detaljni, ali da nisu bliže rješenju nego ranije.

„Postoje razlike između bošnjačkog bloka i naših kolega iz HDZ-a“, rekao je Radončić. Istakao je da će se u narednoj sedmici čelnici stranaka ponovo susresti, kako bi razlike bile što manje.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić izjavio je novinarima da danas nije bilo ništa sporno što nije bilo i ranije. Dodao je da su lideri pet političkih partija postigli dogovor da se ne izlazi u javnost sa previše informacija kako bi očuvali dignitet pregovora.

„Hoćemo li doći do rješenja, vidjet ćemo“, rekao je Nikšić.

Na današnjem sastanku nije bio predsjednik HDZ-BiH Dragan Čović.

Govoreći o tome gdje je problem, i zbog čega HDZ ne pristaje na neka rješenja, Borjana Krišto je rekla da se ne poštuju odluke Ustavnog suda, insistira se na popisu iz 1991. godine i insistira se na ustavnim odredbama koje su, prema njenom mišljenju, sporne.

„Nema legitimnog predstavljanja naroda ako se koristi popis iz 1991. godine, i ako će i dalje ostati da iz svake županije imamo po jednog delegata /u Domu naroda FBiH/“, rekla je Krišto dodajući da HDZ neće odustati od tih principa.

„Ako dođemo do privremenog rješenja  - dođemo, ako ne – Bože moj – rekla je Krišto.

Iz drugih stranaka ne pristaju da se izmjene Izbornog zakona BiH oslanjaju na popis iz 2013. Traže da se koristi isključivo predratni popis iz 1991. godine. To, objašnjavaju, nalaže i Dejtonski sporazum i to sve do onog trenutka dok se u BiH svi ne vrate na svoja prijeratna ognjišta. HDZ BiH optužuju da žele legalizirati etničko čišćenje u BiH na način da se u budućem izbornom zakonu BiH zanemari popis iz 1991. godine.

Zlatko Miletić iz DF-a je otkrio da su ponudili HDZ-u da prihvati ad-hoc rješenje, pa da se nakon toga krene u reformu Ustava FBiH, ali da su iz HDZ-a to odbili.

„HDZ je kao alternativu ponudio rješenje izmjena Izbornog zakona koje aludira na mega kantone, ali je to neprihvatljivo drugim strankama, jer Ustav FBiH ne poznaje tako nešto“, rekao je Miletić.

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.