11.6.2018. 15:10
1
Svjedok na suđenju Zukiću i ostalima: Za zaposlenje tražili 16.000 KM i potvrdu da je član SDA
Suđenje Amiru Zukiću i suoptuženima za nezakonita zapošljavanja u javni sektor danas je u Općinskom sudu u Sarajevu nastavljeno saslušanjem Seada Keserovića, uposlenikom Elektrodistribucije Zenica, a koji je dobio imunitet od krivičnog gonjenja.
Prema riječima Keserovića, na ime zaposlenja sina u Elektroprivredu BiH traženo mu je 16.000 maraka i potvrda da je član SDA stranke. Svjedok je pojasnio da ima četvoricu sinova i svi su po zanimanju električari, a samo je on imao stalno zaposlenje. Raspitivao se kako bi barem jednog sina zaposlio i jedne prilike je to spomenuo kolegi Ismetu Alihodžiću, koji ga je kasnije uvezao sa optuženim Ramizom Karavdićem, za kojeg je rekao da mu može pomoći, ali za novac.

Kada je stupio u kontakt sa Karavdićem ovaj mu je rekao da će mu trebati 16.000 somova, te da mu se sin mora učlaniti u SDA, piše Oslobođenje.

- Pitao sam ga šta su somovi, a on mi je odgovorio da su to hiljade, kazao je svjedok. Dodao je da je kasnije uz svu potrebnu dokumentaciju priložio i potvrdu SDA stranke.

Svjedok tvrdi da je planirao podići kredit, ali da je nakon nekog vremena vidio da od zaposlenja njegovog sina neće biti ništa, te je kontaktirao Karavdića i tražio da mu vrati dokumente.

- Prebacivali su me s jednog na drugog i rekli su da su papiri u centrali u Sarajevu, tvrdi Keserović.

Kasnije je otišao svom šefu u Elektrodistribuciji u Zavidovićima i sve mu je ispričao, a ovaj je sve prenio direktoru Elektrodistribucije Zenica, koji ga je zvao na sastanak.

- Edisej Sjerotanović me je pitao da li znam da je to krivično djelo i rekao mi je "ili ti prijavi ili ću ja", priča svjedok, koji je potom otišao u Federalnu upravu policije i sve prijavio.

U dogovoru sa inspektorima ozvučen je i prisluškivan mu je telefon, a inspektor FUP-a mu je dao novac (za koji svjedok tvrdi da ga nije prebrojao), a koji je on kasnije predao Keseroviću, piše Oslobođenje.

Senad Pizović koji brani Senada Traku pitao je svjedoka šta mu je bio motiv da ponovo započne priču o zapošljavanju, a nakon što je prethodno rekao da je od svega odustao, svjedok je odgovorio "to pitajte policiju".

Advokat je potom kazao da je ovdje riječ o očitom podstrekavanju policijskih službenika.

Karavdićev advokat Sanjin Bandić pitao je svjedoka šta ga je opredijelilo da traži imunitet, na šta je on odgovorio da je tražio zaštitu. Bandić je pitao svjedoka da li je ikome dao novac do momenta kada sve prijavljuje policiji, na šta je Keserović odgovorio da nije.

Dalje je kazao da svoj novac nije dao, a na pitanje zbog čega sve navedeno nije prijavio policiji prije sastanka sa Edisejom Sjerotanovićem odgovorio je da ne zna.

Suđenje će biti nastavljeno 18. juna, piše Oslobođenje.

(Alen Avdić)
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.