17.6.2018. 18:55
1
Obilježena 25. godišnjica pogibije ratnog heroja Safeta Zajke
Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe uz vojne počasti Drugog pješadijskog rendžerskog voda Oružanih snaga BiH, na spomen-obilježju ispred zgrade Općine Novi Grad Sarajevo danas je obilježena 25. godišnjica od pogibije komandanta 2. Viteške motorizovane brigade, dobitnika najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan", nosioca Ordena heroja oslobodilačkog rata i generala Armije Republike BiH Safeta Zajke.

Brojne delegacije sa federalnog, kantonalnog i općinskog nivoa zajedno sa članovima porodica šehida i poginulih boraca Armije RBiH, ratnim vojnim invalidima, veteranima rata i učenicima novogradskih osnovnih i srednjih škola okupile su se kod Centralnog spomenika na kojem su ispisana imana blizu 2.000 šehida i poginulih boraca općine Novi Grad, gdje su odale počast jednom od najvećih heroja odbrambenog rata i njegovim zamjenicima rahmetli Salki Muraspahiću i Safetu Isoviću, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.

Prisutnima se obratio načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, koji je podsjetio da je danas 25 godina ili četvrtina vijeka od kada je poginuo Safet Zajko, jedan od najvećih i najhrabrijih komandanata Armije RBiH, čovjek koji je za samo godinu dana borbe na Žuči i drugim dijelovima općine uspio ostaviti neizbrisivi trag u historiji  domovine.

- Sjećajući se rahmetli Safeta Zajke i njegovih saboraca spoznajemo svoju historiju i identitet. Na taj način smo svjesni onoga što jesmo i onoga što može biti za nas opasnost. Uz ovu godišnjicu, prije nekoliko dana otvoren je i Dom oslobodilaca na Žuči iznad Sarajeva, gdje je Zajko sa svojim saborcima branio ovaj grad, tako da generacije koje su tek pristigle mogu posjetiti muzej ratnih brigada koji se tu nalazi, da vide šta se sve dešavalo oko Sarajeva i kako se ovaj grad branio od agresora - kazao je načelnik Efendić.

Najavio je premijeru dokumentarnog filma "Sarajevski vitezovi - pozdrav domovini" za 18. juni u Kinu Novi Grad. Radio ga je u saradnji sa Općinom Avdo Huseinović, a govori o Drugoj viteškoj motorizovanoj brigadi, Safetu Zajki i njegovim saborcima.

Nakon polaganja cvijeća, delegacije su obišle mjesto pogibije Safeta Zajke na Mijatovića Kosi, a potom i njegov mezar u haremu Ali-pašine džamije, navodi se u saopćenju.


(Fena/Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.