18.6.2018. 8:55
0
SDP BiH, DF, SDA i SBB potpisuju prijedlog zakona o izbornim jedinicama FBiH
Predstavnici SDA, SBB-a, SDP-a i DF-a danas će potpisati prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH koji će biti upućen u parlamentarnu proceduru. Riječ je o pokušaju rješavanja presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića za popunjavanje Doma naroda Parlamenta FBiH.

Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH potpisat će šefovi klubova parlamentarnih stranaka Ismet Osmanović iz SDA, Nasir Beganović iz SBB-a, Elvir Karajbić iz SDP-a i Dženan Đonlagić iz DF-a. Podršku ovom prijedlogu zakona najavila je i Naša stranka. 

Ranije su ovakav prijedlog uputili SDP BiH i DF, dok je u ovom došlo do tehničkih izmjena. Dogovor ove četiri stranke uslijedio je nakon niza pregovora i razgovora sa predstavnicima Venecijanske komisije, te međunarodne zajednice i odbijanja HDZ BiH da se pronađe kompromisno rješenje. Zahtjev HDZ BiH bio je da se mijenja i način izbora Predsjedništva BiH što su druge stranke odbile. Stav Venecijanske komisije je jasan, presuda se tiče isključivo popunjavanja Doma naroda Federalnog parlamenta. 

Ovaj prijedlog sigurno neće podržati HDZ BiH, dok još uvijek nema reakcije iz međunarodne zajednice. 

U prijedlogu SDA, SBB-a, SDP-a i DF-a navodi se da su broj i struktura delegata u Domu naroda utvrđeni u skladu s odredbom Ustava FBiH, koja predviđa da će svaki konstitutivni narod iz svakog kantona dobiti najmanje jedno mjesto, ukoliko postoji najmanje jedan takav delegat u zakonodavnom tijelu kantona, kao i s popisom stanovništva iz 1991. godine kao osnovom za sva izračunavanja koja zahtijevaju demografske podatke do sprovođenja Aneksa 7. 


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.