19.6.2018. 8:35
0
Četiri mjeseca pred izbore: Radnici u zdravstvu i obrazovanju prava traže na ulici, političarima glavna tema nacionalizam
Ekonomski analitičari u BiH slažu se kako situacija nije bila odavno gora uprkos uvjeravanjima političara kako zemlja napreduje ubrzanim koracima prema EU.

Da je situacija u državi zaista teška, pokazuju sve češći protesti onih koji u svakoj ozbiljnijoj i razvijenijoj zemlji nemaju razloga da štrajkuju ili se na štrajk odlučuju samo u krajnjoj nuždi. To se prije svega odnosi na medicinske i prosvjetne radnike, zatim policiju...

Svoja zakonom zagarantovana prava putem štrajka morali su potražiti ili još uvijek traže doktori u Sarajevskom, USK, HNK, a posljednjih dana to traže u TK.

Oko 800 ljekara sa područja Tuzlanskog kantona odlučilo je pokrenuti proceduru oko uručivanja otkaza u javnim zdravstvenim ustanovama, nakon što su prošle sedmice neuspješno okončali pregovore sa Vladom Tuzlanskog kantona TK.

Iako su predstavnici kantonalnih vlasti najavili potpisivanje kolektivnog ugovora sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije TK, do toga nije došlo, jer im nisu priznali reprezentativnost, što je bio osnovni zahtjev sindikata.

Tuzlanski kanton bi tako mogao ući u do sada najveću krizu zdravstvenog sistema, a posljedice bi mogle biti katastrofalne, posebno za krajnje korisnike zdravstvenih usluga.

Zdravstveni radnici u HNK bili su prije nekoliko mjeseci pred generalnim štrajkom, ali je Vlada HNK na kraju ipak pristala na pregovore kako ne bi došlo do kolapsa u zdravstvenom sistemu ovog kantona.

Vlada HNK  je donijela odluku o početku pregovora sa sindikatima vezano za kolektivne ugovore, tako da je došlo do ubustave radnji vezanih za generalni štrajk, koji su pripremali sindikati.

Iz Vlade HNK-a je potvrđeno da je poziv za pregovore prihvaćen od sva tri sindikata: Sindikata doktora i stomatologa, Nezavisnog strukovnog sindikata, koji okuplja medicinske sestre i tehničare, vozače, ekonome i druge zaposlene, te Sindikata SKB Mostar.

Iz Vlade HNK-a su u više navrata isticali da su zahtjevi tri sindikata, koji podrazumijevaju povećanja primanja zaposlenih, kompleksan "pravni i finansijski izazov" s kojim se Vlada HNK-a ne može sama nositi.

Krajem prošle godine održano je nekolimo protesta ispred Parlamenta i Vlade FBiH od strane policijskih službenika, a na kraju su se policijski službenici uspjeli izboriti za svoja prava.

Osim zdravstvenih radnika i policajaca svoja prava na ulicama nekoliko kantona morali su tražiti i prosvjetni radnici. Situacija u obrazovanju, koje bi trebalo predstavljati najsređeniji dio društva, daleko je od dobre.

Četiri mjeseca pred Opšte izbore u BiH političarima su puna usta nacionalizma i ratnih tema, dok samo rijetki spominju probleme koji tište zdravstvo i obrazovanje.

U razvijenim zemljama te dvije oblasti predstavljaju najvažnije teme. U BiH zdravstveni i prosvjetni radnici nisu u fokusu politike.


(Patria/Admir Oručević)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.