19.6.2018. 13:25
2
Nermin Nikšić: Znate li da je Dragan Lukač formirao poseban istražni tim protiv zvaničnika SDP-a?
Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH uputio je jutros na sjednici ovog doma zastupničko pitanje koje se odnosi na neregularnosti u Federalnoj upravi policije. Nikšić je pisao VSTV-u, Uredu disciplinskog tužioca, Tužilaštvu BiH, Tužilaštvu KS, MUP FBiH, Upravi policije FBiH, Nezavisnom odboru Parlamenta FBiH.

- Već duže vremena, od različitih osoba, dobijam informacije o nezakonitom postupanju dijela policijskih službenika Uprave policije FBiH, te tužilaca Tužilaštva BiH. Informacije koje su mi dostavljene potiču od velikog broja policijskih službenika, te pojedinaca koji su u prošlosti obavljali različite odgovorne funkcije ili ih i trenutno obavljaju. Svima sam savjetovao da o tim informacijama upoznaju nadležne institucije i tijela. Međutim prema saznanjima onih koji su se usudili na takav korak reakcije su do sada izostale ili su uslijedile, ali protiv njih kao ljudi koji su se usudili ukazati i usprotiviti nezakonitim radnjama.

S tim u vezi želim da Vas na ovaj način upoznam i zatražim Vašu hitnu reakciju, provjeru iznesenih navoda, te nakon toga i preduzimanje mjera iz vaše nadležnosti kako bi se ubuduće spriječilo ovakvo ponašanje – kazao je Nikšić.

On je zatražio da se ispita istinitost navoda i saznanja koji su već u domenu neke vrste javne tajne među uposlenicima ovih institucija.

- Da li Vam je poznato da je direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač formirao poseban istražni tim kojim neposredno i neformalno rukovodi policijski službenik Vehbija Numanović, a koji se služi brojnim nezakonitostima kako bi osigurao navodne dokaze o kriminalnim radnjama osoba čija je jedina krivica što u konkretnom slučaju pripadaju Socijaldemokratskoj partiji ili se privatno poznaju sa ljudima iz Socijaldemokratske partije BiH?

- Da li Vam je poznato da ovaj istražni tim po direktnom nalogu Dragana Lukača i Vehbije Numanovića, potpuno nezakonito dodaje brojeve telefone osoba iz SDP-a BiH ali i osoba koje nemaju nikakve veze sa SDP-om kako bi se oni prisluškivali u okviru istraga i posebnih istražnih radnji koje provodi Federalna uprava policije npr. u vezi sa predmetima ubistava koja su počinjena još u ratnom periodu ili nekih drugih predmeta? 

- Da li Vam je poznato da se iste stvari rade i protiv policijskih službenika koji odbijaju da provode ovakve nezakonite naredbe i usmene naloge, a nakon što se ti isti policijski službenici prethodno disciplinski najstrožije kažnjavaju, degradiraju i trpe brojne druge oblike mobinga i psihičkog zlostavljanja?

 - Da li Vam je poznato da Dragan Lukač i Vehbija Numanović već godinama ispunjavaju uslove za penzionisanje i da su potpuno nezakonito i dalje u radnom odnosu u Upravi policije FBiH?

- Da li Vam je poznato da po nalogu ovog dvojca, policijski službenici instruiraju pojedince na davanje lažnih iskaza, kako bi se temeljem tih iskaza od različitih tužilaca tražile naredbe za daljnja postupanja?

 - Da li Vam je poznato da nakon što je Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo odbilo sudjelovati u ovakvim radnjama, u taj postupak uključen tužilac iz Tužilaštva BiH?

- Da li Vam je poznato da se niz pojedinaca poziva na saslušanja u Federalnu upravu policije, gdje im se traži da potpisuju unaprijed napisane izjave kojim bi teretili pojedince iz SDP-a BiH?

- Ovo je samo dio saznanja i informacija koje mi je prenio veliki broj osoba koje nemaju nikakvu vezu između sebe, osim što su svi postali žrtve ovog očitog kriminala u režiji najodgovornijih pojedinaca u Federalnoj upravi policije i pojedinih tužilaca.

O zloupotrebama policijskih struktura za obračun sa političkim protivnicima, pa i unutarstranačkim neistomišljenicima, govorio sam na sastancima stranačkih lidera u EK. Ipak prije svega želim vjerovati da se imamo snage sami izboriti sa ovim nezakonitostima. Zbog toga sam ovim putem odlučio zatražiti intervenciju BH institucija te Vas pozivam da mi odgovorite na dostavljena pitanja i što je još važnije da po službenoj dužnosti, u okviru vlastitih nadležnosti, poduzmete potrebne mjere kako bi se ova devastacija pravne države zaustavila – istakao je Nikšić.

 Na kraju je istakao da je svjestan da postoji jasna politička pozadina i politička zaštita pojedinaca koji su u ovo uključeni.

- Na ovaj način želim dati svoj doprinos razbijanju ovih zloupotreba i beskrupulozne politizacije policijskih i tužilačkih institucija koji su poprimili neprihvaljive oblike, koje društvo mora sankcionirati kako bi se osigurala vladavina zakona – dodao je Nikšić.

(Patria / Haris Ahbabović)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.