20.6.2018. 15:19
0
SDP o izmjenama Krivičnog zakona: Istrajnost u borbi protiv korupcije nećemo nikada izdati
Apsolutno smatrajući opravdanom reakciju dijela medija na izmjene Krivičnog zakona FBiH koje se odnose na trgovinu uticaja, u zemlji koja obiluje takvim primjerima i iz sfere politike i drugih segmenata društva, želimo jasno istaći kako je neprihvatljivo da se takve izmjene zakona realiziraju bez aktivnog učešća Ministarstva pravde i nadležnih pravosudnih institucija, saopćeno je iz SDP-a.
- S obzirom da Zakon jučerašnjim glasanjem nije stupio na snagu, te da mu predstoji procedura u Domu naroda Parlamenta FBiH, pozivamo nadležne pravosudne institucije, VSTV,  akademsku zajednicu, Evropsku komisiju i pravni odjel OHR-a da se vrlo jasno odrede o karakteru navedenih izmjena, te otklone ili potvrde navode kako se radi o usaglašavanju sa EU pravnom stečevinom i preporukama GRECO-a.

U okviru više od 60 glasova koji su glasali za zakon, nalaze se glasovi velikog broja drugih političkih partija, te želimo vjerovati kako je reakcija medija u smislu uloge SDP-a direktni rezultat povjerenja u našu stranku kada je u pitanju istrajnost u borbi protiv korupcije koju nismo, niti ćemo ikada izdati.

Mi smo više puta na praktičnim primjerima dokazali da nećemo odustati od borbe za pravdu i bolje društvo, i to potvrđuje naša upornost u mandatu kada smo bili vlast da usvojimo sistemske antikorupcione zakone, a koji su od strane trenutne vlasti godinama opstrurirani i praktično suspendovani.

Također, naše izmjene krivičnog zakona i amandmani na Ustav o nezastarijevanju kriminala iz privatizacije, te zabranu pomilovanja za teška krivična djela već godinama stoje u ladicama Parlamenta, što pokazuje naša jasna opredjeljenja kada je u pitanju borba sa svakim oblikom kriminala, ali i odnos trenutne vlasti prema tom pitanju.

Na kraju, ukoliko izostane reakcija VSTV-a i drugih institucija, klub delegata SDP BiH u Domu naroda će biti protiv ovakvih izmjena zakona i nadamo se onemogućiti njegovo konačno usvajanje - ističu iz SDP-a.

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.