20.6.2018. 16:32
0
OHR pozvao na donošenje zakona kojima se borba protiv korupcije osnažuje, a ne slabi
Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH na jučerašnjem zasjedanju ubjedljivom većinom izglasali su izmjene Krivičnog zakona FBiH, odnosno člana 382. tog zakona koji se odnosi na trgovinu utjecajem. Ta vrsta trgovine se više neće tretirati kao krivično djelo, osim u slučaju kada se direktno traži ili daje mito.

Izmjene ovog člana Krivičnog zakona predložila je Elzina Pirić iz Pokreta demokratske akcije na čijem je čelu Mirsad Kukić. Predsjedniku te stranke upravo se sudu za ovo krivično djelo. Izmjene člana 382. Krivičnog zakona FBiH su podržali zastupnici iz SDA, SBB-a, HDZ-a BiH i SDP-a BiH. Za isto djelo sudi se i zastupniku Amiru Zukiću iz SDA, kao i Asimu Sarajliću, potpredsjedniku SDA i zastupniku u Državnom parlamentu.

Ivana Korajlić iz Transparency Inernationala smatra da je riječ o sužavanju prostora za kažnjavanje krivičnih djela, što nije dobro. Ona je navela da je ovaj zakon 2016. godine bio usklađen sa preporukama GRECO-a (Antikorupcijsko monitoring tijelo Vijeća Evrope), ali se novim izmjenama Krivičnog zakona u Federalnom parlamentu odstupilo od evropske prakse. 

Izmjene Krivičnog zakona na način kako je to urađeno u utorak u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH kritizirala su i iz DF-a i Naše stranke, iz koje su najavili blokadu usvajanja izmjena Zakona na Domu naroda.

Iz SDP-a su danas istakli da je neprihvatljivo da se navedene izmjene zakona realiziraju bez aktivnog učešća Ministarstva pravde i nadležnih pravosudnih institucija.

„S obzirom da Zakon jučerašnjim glasanjem nije stupio na snagu, te da mu predstoji procedura u Domu naroda Parlamenta FBiH, pozivamo nadležne pravosudne institucije, VSTV, akademsku zajednicu, Evropsku komisiju i pravni odjel OHR-a da se vrlo jasno odrede o karakteru navedenih izmjena, te otklone ili potvrde navode kako se radi o usaglašavanju sa EU pravnom stečevinom i preporukama GRECO-a“, naveli su iz te stranke.

Iz OHR-a su danas istakli u komentaru za agenciju Patria da “OHR nije vidio spomenute amandmane, tako da ih ne možemo komentirati“, ali u svakom slučaju iz te organizacije pozivaju na osnaživanje borbe protiv korupcije. 

„Od ključnog je značaja da Parlament usvaja zakone kojima se borba protiv korupcije osnažuje, a ne slabi“, stoji u stavu OHR-a.

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.