24.6.2018. 18:15
2
Dodik: Uvijek su nas htjeli razdvojiti od Srbije
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da "neće dozvoliti da Srpska u bilo kakvim odnosima u BiH umanji svoja prava, jer na to nema pravo pred onima koji su živote dali u proboju Koridora, ali i tokom cijelog proteklog rata, te pred stradalima u Jasenovcu, raznim jamama, kao i prilikom prelaska planina u Albaniji".

Dodik je istakao da je vojna operacija "Koridor 92" velika pobjeda koja je sinonim za postojanje Republike Srpske, za njeno teritorijalno objedinjavanje i spajanje sa Srbijom.

On je na obilježavanju operacije "Koridor 92" na Dugoj Njivi kod Modriče poručio da je srpskom narodu na prostorima Krajine, Posavine, Semberije, Romanije, Hercegovine i drugih krajeva uvijek bilo važno da bude povezan sa Srbijom.

"Uvijek su nas htjeli razdvojiti od Srbije. I onda kad smo naivno vjerovali da nam čine dobro, zato su kroz istoriju uvijek činili sve u funkciji tog razjedinjenja. Nakon oslobađanja od Turaka, Austrougari su uz Drinu naseljavali Bošnjake, samo da bi razdvojili Srbe kako bi nas zvali bosanskim, hrvatskim, pa zamislite i srbijanskim Srbima govoreći da nismo jedan narod, nego da smo odvojeni, razdvojeni, smanjeni i umanjeni, kako bi lakše nama manipulisali i kroz istoriju i ratove gotovo nas prepolovili", rekao je Dodik.

On je naveo da su Srbi objedinjeni u svom istorijskom htijenju za slobodom preživjeli, opstali i doveli sve u poziciju da danas imaju dvije države - Srbiju i Republiku Srpsku.

"Stradanja su ogromna, mnogo je naših sunarodnika ubijeno samo zato što su Srbi, mnogi su stradali samo zato što su vjerovali u Srpsku pravoslavnu crkvu, što su imali krsnu slavu. Zato je trebalo da budemo očišćeni", naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srbi su u 20. vijeku uložili mnoge iluzije oslobodivši Srbiju i mnoge krajeve bivše Jugoslavije i kao državotvorni narod poklonili slobodu i Hrvatima i Slovencima i muslimanima, koji su s druge strane, u drugoj Jugoslaviji pravili pretpostavke za svoje države i sanjali da će Srbi biti satjerani u ono što se zove beogradski pašaluk.

Dodik je naglasio da se na to nije pristajalo, te je, kao predsjednik Republike, izrazio veliku zahvalnost svim prethodnim rukovodiocima, komandantima i vojnicima, "od Radovana Karadžića i generala Ratka Mladića, pa do svih drugih zato što su poveli srpski narod".

Dodik je rekao da Srbi nisu ugrožavali slobode ni Bošnjaka, ni Hrvata ni Slovenaca, te da su svi oni, iako poraženi u velikim ratovima, bili integrisani u političke sisteme vlasti i polako preuzeli vlast i definisali nacionalne politike i doveli do raspada Jugoslavije.

(SRNA/Amila Alijagić)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.