25.6.2018. 12:38
0
Nikšić: Zabrinjava da Hrvatska pomaže Čoviću u osnivanju paradiplomatske mreže
Najavu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da će otvoriti predstavništva “hrvatskih kantona” u Briselu predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić ocijenio je kao, kako je rekao, nastavak slabljenja institucija Bosne i Hercegovine.

“Zaista bi iznenađenje bilo da Čović uradi nešto da jača institucije BiH i radi u korist svih građana”, rekao je Nikšić agenciji Patria, iako, podsjeća, Čović se upravo na to obavezao kada je polagao zakletvu kao član Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je otvaranje predstavništva u Briselu koje će predstavljati kantone iz FBiH u kojima živi većinsko hrvatsko stanovnišvo.

Čović je posebno zahvalio premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću i gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću ističući da su preko svojih ureda u Briselu pomogli da se riješe administrativni problemi za otvaranje zajedničkog ureda iz BiH u sjedištu Europske unije.

Čović je podsjetio da Hrvatska, iako punopravna članica EU, ima veći broj županijskih predstavništava u Briselu.

Nikšić ističe kako ga posebno zabrinjava da posljednje Čovićeve aktivnosti imaju podršku zvaničnih vlasti Republike Hrvatske. 

“Očito je da Čoviću i HDZ nije dovoljno što su im SDA i SNSD osigurali kantonalni veto u mehanizmu koordinacije sa EU pa sad hoće da ima samostalnu paradiplomatsku mrežu”, rekao je Nikšić. 

“Naravno da ovo predstavlja pokušaj osnivanja nekakve diplomatske mreže trećeg entiteta”, dodao je. 

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH smatra kako “neće biti ništa ni od trećeg entiteta, pa tako neće biti ništa ni od te nekakve diplomatske mreže.”

“Siguran sam da će građani u oktobru ovakve politike ne samo poslati u opoziciju, već u prošlost kojoj pripadaju”, istakao je Nikšić.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.