2.7.2018. 17:04
4
Dupovac četiri sata ispitivao Alisu Mutap u prisustvu oba roditelja: Poručio da Alisa nije pokazivala rastresenost, amneziju ili neke druge smetnje
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno je suđenje Ljubi i Bekriji Seferoviću u slučaju smrti Dženana Memića, a Ljubo je danas na sebi imao majicu sa likom Dženana Memića, piše agencija Patria.

Advokat odbrane Rusmir Karkin prije današnjeg ulaganja materijalnih dokaza kazao je da mu je Tužilaštvo KS među dokazima dostavilo niz kopija istih dokaza ali koji su vođeni pod različitim djelovodnim brojem, kao i da mu u nekim dokazima nedostaju cijele stranice.

Karkin je danas pročitao i Izvještaj Ad hoc tijela koje je formirala Skupština KS za nadzor rada Uprave policije i MUP KS u slučaju Dženan Memić. Između ostalog, u izvještaju se navodi da su 9. februara 2016. godine u Velikoj aleji dva policajca pronašla četiri komada stakla, ali koji nisu pravilno fotografisani, fiksirani, nije poznato da li je obaviješten dežurni tužilac.

Također se u Izvještaju navodi da postoji sumnja da su snimci sa hotela Crystal koji imaju 16 kamera za dane 8., 9. i 10. februar 2016. godine namjerno izbrisani, a nakon čega je više osoba poligrafski testirano i saslušano po naredbi postupajućeg tužioca.

Također, Hasan Dupovac tadašnji šef Odjela za istrage pri jedinici za saobraćaj MUP-a KS kazao je ocu stradalog mladića Murizu Memiću da je „Dženan udaren drvenim predmetom“.

U septembru 2016. godine Memić je kazao da mu je Dupovac kazao da je lično prisustvovao obdukciji, vidio je povrede koje su po njemu nastale od udarca tupim predmetom.

- Na moj upit je li u pitanju metalni predmet kako se ranije govorilo odgovorio mi je "pretpostvaljam da je riječ o drvenom predmetu, vidjet ćeš da će se tako i dokazati" nastavio na priču o vrsti povrede kazao je da je počinilac bio ljevak. Na moje pitanje zašto se onda vodi istraga kao saobraćajna nezgoda odgovorio mi je da auto ima veze sa slučajem, te da postoji mogućnost da je povreda nastala udarcem tupim predmetom iz automobila u pokretu. Upoznao me je i sa činjenicom da je prilikom istrage izuzet automobil Renault Clio zelene boje i da je još uvijek parkiran u garaži MUP-a KS. Navedeno vozilo nikada do toga momenta nije pomenuto a nije ni vraćeno vlasniku – kazao je tada Memić.

Memić je i danas napomenuo da je Dupovac nudio svoj novac da otkupi taj Renault Clio. Memića je najviše zaboljelo što je Dupovac pred članovima Ad hoc tijela demantirao da je Memiću govorio o smrti njegovog sina. Nikada nije sačinio ni službenu zabilješku da je vodio razgovor s Memićem, a na pitanje Ad hoc tijela zašto to nije učinio kazao je:

- Ja godišnje imam oko 1.000 ovakvih razgovora nije bilo potrebe  - navodi se u Izvještaju.

Dupovac je i četiri sata ispitivao Alisu Mutap, jedinog svjedoka od te noći i to u prisustvu oba roditelja iako je ona punoljetna. Dupovac je kazao da Mutap nije pokazivala rastresenost, amneziju ili neke druge smetnje.

Zanimljivo je da tužilac Sead Kreštalica protiv kojeg je podnesena krivična prijava zbog utjecaja na svjedoka u ovom predmetu i zloupotrebu službenog položaja, i dalje vodi ovaj slučaj. On je kazao da Tužilaštvo KS nema primjedbu na ovaj izvještaj te je potvrdio da je utvrđen niz propusta koji su otežali istragu Tužilaštva KS.

Tužilaštvo KS uložilo je dodatne dokaze koji se odnose na Ljubu Seferovića i Vasviju Sejdović.

Iako se advokat Karkin usprotivio zbog nerelevantnosti dokaza, Sud je odbio njegov prigovor te prihvatio dodatne dokaze Tužilaštva KS.

Tako je Tužilaštvo uložilo zapisnik o ispitivanju Ljube Seferovića u MUP KS od 1. juna 2016. godine, a djelo je tada vođeno kao ubistvo.

Također uložen je i zapisnik o ispitivanju osumnjičenog u Tužilaštvu KS 24.06.2016. godine, a djelo je tada vođeno kao teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja.

Tužilac Mladen Furtula je uložio i ovjerenu fotokopiju zdravstvenog stanja Ljube Seferovića od 25.06.2016. godine. Advokat Karkin je uložio prigovor na uložene dokaze, navodeći da se u zapisniku o saslušanju u MUP KS navodi Ljubo Hadžović što ne odgovara imenu i prezimenu njegovog klijenta.

Također, Karkin je kazao da mu se klijent žalio da mu je „policija stavljala pištolj u usta“, te osporava i medicinsku dokumentaciju jer je prošlo 27 dana od dana hapšenja Seferovića i da to ne može biti dokaz da njegov klijent nije imao povrede nakon hapšenja kao što je tvrdila njegova supruga Vasvija Sejdović.

Muriz Memić je nakon suđenja kazao da njega nije iznenadilo što je Ljubo Seferović danas u sudnici nosio majicu sa Dženanovim likom.

- Ja njega nikada nisam ni teretio, ja njega ne smatram da je ovo učinio. Dženan je ubijen, u izjavi Ljube vidimo da nije ubistvo, a čitano je u sudnici da se radi o ubistvu. Sva vještačenja su pokazala da je Dženan ubijen.

Memić je kazao da ima svjedoka koji može potvrditi šta mu je govorio Hasan Dupovac.

- Ja mu garantujem da više neće nositi uniformu. Ja mislim da on ne treba da ima čin koji je dobio preko Vahida Ćosića. Ćosić je smijenjen, a on će ostati bez posla i sigurno će odgovarati. Čuli smo, 22 policajca su vodila su istragu, nikoga neću pustiti na miru -  kazao je Memić.

Nastavak suđenja je 4. jula u 9 sati.  

(Patria)

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.