11.7.2018. 12:09
0
Olufemi Elias: U historiji čovječanstva treba biti zapisano ko je počinio genocid u Srebrenici
Olufemi Elias sekretar Međunarodnog mehanizma za krivične sudove kazao je tokom komemoracije da su ga preplavile emocije i tuga za brojnim životima koji su brutalno oduzeti prije 23 godine.

- Pitao sam se kako je moguće da se takav zločin počini protiv nevinih žrtava. Jako sam počastvovan što sam ovdje i što predstavljam instituciju koja je pokušala da osigura da počinioci budu kažnjeni za svoja zlodjela. One koji su ubijeni ne možete vratiti, ne možete izbrisati ono što se desilo, ali da biste mogli ponovo gledati u budućnost važno je da se utvrde sve činjenice vezane za genocid.

Svi oni koji su učestvovali u njemu i naredili ga trebaju biti kažnjeni, kako bi u historiji čovječanstva ostalo zapisano ko su ti koji su počinili genocid - kazao je Elias. 

- To je ono što mi nastavljamo dalje raditi. Zločinci trebaju biti izvedeni pred lice pravde i da osiguramo sjećanje i poštovanje za žrtve. To znači da moramo utvrditi sve činjenice i zato imamo ovaj Mehanizam koji će raditi dalje ono što je radio Tribunal. Nacionalni sudovi u BiH rade slučajeve ratnih zločina. Za nas je od izuzetne važnosti da postupci budu efikasno završeni uz poštivanje svih standarda.

Mehanizam je odlučan u namjeri da osigura arhive koje je imao Haški tribunal koje uključuju hiljade dokaza, dokumenata, fotografija vezane za ove zločine.

- Imali smo slučajeve protiv 20 osoba koje su bile optužene za genocid i imamo dosta slučajeva koje još treba procesuirati, a ima i slučajeva koje procesuiraju domaći sudovi.

Važno je da se taj proces nastavi, posebnu pažnju posvećujemo saradnji sa domaćim sudovima. Pokušavamo da pomognemo i sa dokazima koje imamo na raspolaganju i da osiguramo da niko od počinilaca ne ostane nekažnjen. Svi oni koji su počinili genocid jednog dana će završiti na sudu - kazao je Elias.

(NAP/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.