14.7.2018. 15:58
0
Mješovita srednja škola u Travniku pred "deložacijom", očekuje se dogovor sa Vrhbosanskom nadbiskupijom
Ministrica obrazovanja Srednjobosanske županije (SBŽ) Katica Čerkez izjavila je da se obratila Vrhbosanskoj nadbiskupiji s prijedlogom za sastanak, na kojem bi bilo razgovarano o mogućim rješenjima s ciljem sprječavanja deložacije Mješovite srednje škole "Travnik" iz zgrade Gimnazije u Travniku koja, prema sudskim presudama, treba biti vraćena u posjed Nadbiskupiji.

- Sukladno zaključku Vlade, ja sam se već pisanim putem obratila Vrhbosanskoj nabiskupiji s molbom da nas prime. Sud je svoje rekao i Vrhbosanska nadbiskupija je jedina strana u postupku koja može nešto mijenjati. Oni su jedini koje možemo zamoliti da učenici ostanu u zgradi i s kojima moramo dogovoriti pravila kako to izvesti - kazala je Čerkez Feni.

 Presudom Općinskog suda, koju je potvrdio i Županijski sud u Novom Travniku, Mješovitoj srednjoj školi "Travnik" naloženo je da Vrhbosanskoj nadbiskupiji vrati dio zgrade koji koristi, a, kako je rečeno na jednoj od proteklih sjednici Vlade SBŽ-a, rok za njeno izvršenje je 14. kolovoza.

 Kako je kazala ministrica Čerkez, i iz Općine Travnik obratili su se s Vladi s prijedlogom da bude dogovoren sastanak predstavnika lokalne zajednice, te županijske i federalne vlasti, s predstavnicima Vrhbosanske nabiskupije, kako bi zajedno pokušali pronaći rješnje, prije predviđene deložacije oko 1.000 učenika i njihovih profesora.

 A da postoji spremnost Vrhbosanske nabiskupije za održavanjem spomenutog sastanka, potvrdio je Feni dekan Katoličkog Bogoslovnog fakulteta u Sarajevu i kanonik Stolnog kaptola Vrhbosanskog Darko Tomašević.

 Tomašević je kazao da je stav Vrhbosanske nabiskupije da, prvenstveno, treba poštivati sudsku presudu, te da je nakon toga moguće napraviti dogovor.

 Zgradu travničke Gimnazije, u vlasništvu Vrhbosanske nadbiskupije, trenutno dijele Katolički školski centar (KŠC) "Petar Barbarić" i Mješovita srednja škola "Travnik".

 Prema odluci Doma za ljudska prava iz 2003. godine, te rješenja Ustavnog suda BiH iz 2012. godine, Federacija BiH je bila dužna osigurati povrat zgrade Nadbiskupiji i izgraditi novu školsku zgradu.

 U izgradnju nove škole do sada je Federacija BiH uložila pet milijuna KM, a, prema ranijim procjenama, za završetak radova potrebno između 11 milijuna i 12 milijuna KM.

 Povrat imovine Vrhbosanskoj nabiskupiji potvrđen je i pravomoćnom presudom Općinskog suda u Travniku, kao i nedavnom iz Europskog suda za ljudska prava.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.