17.7.2018. 16:50
0
Fazlić: Migranti su prebačeni u Đački dom, traži se drugo rješenje
Gradonačelnik Grada Bihaća Šuhret Fazlić potvrdio je za agenciju Patria da je oko 200 migranata iz Doma penzionera prebačeno u Đački dom gdje se već nalazi više od 700 migranata. Neki od migranata smjestili su se u šatore, a iz Crvenog krsta navode da treba još šatora.

Migranti su prebačeni po ranijem dogovoru na sastanku koji smo održali prošle sedmice - kazao je Fazlić. On je potvrdio da se radi na pronalasku drugog rješenja za smještaj migranata. 

Prebacivanje migranata pratila je i Međunarodna organizacija za migracije (IOM). U Đačkom domu sada je smješteno oko 1.000 migranata. 

Iako je dogovor bio da se porodice s djecom smjeste u hotel Sedra, odluke o tome još uvijek nema. Lokalne i kantonalne vlasti bi ove sedmice trebale održati sastanak i sa predstavnicima Evropske unije kako bi se pronašlo rješenje i za izmještanje migranata iz Đačkog doma gdje ne postoje uslovi za njihov humani smještaj.  

Odluka Gradskog vijeća Bihaća na današnjoj sjednici je i održavanja protesta u Sarajevu 26. jula kako bi se riješio problem s migrantima, odnosno da se država ozbiljno uključi i preduzme sve što je potrebno da ne eskalira migrantska kriza. 

Iz Službe za poslove sa strancima i MUP USK danas je saopćeno da je šest migranata koji su u prethodnom periodu počinili krivična djela razbojništva, teške krađe i napad na ovlaštena službena lica prilikom obavljanja službenih aktivnosti, procesuirano jer su ugrožavali bezbjednost građana na ovom području.

- Nakon lociranja ove grupe ilegalnih migranata, inspektori za strance su u prostorijama TC Bihać, sproveli odgovarajuće mjere i radnje, te im je Služba za poslove sa strancima izrekla mjere protjerivanja. Navedena lica su stavljena pod nadzor u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu, kako bi se izvršilo njihovo udaljenje iz Bosne i Hercegovine - saopćeno je nakon današnje akcije izmještanja migranata u Bihaću.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.