18.7.2018. 10:21
0
Institut za razvoj mladih KULT, u saradnji sa osam jedinica lokalne samouprave, dodijelit će 400.000 KM za pokretanje biznisa nezaposlenih mladih
Institut za razvoj mladih KULT u saradnji sa osam jedinica lokalne samouprave dodijelit će 400.000 KM za pokretanje biznisa nezaposlenih mladih, a u okviru Preduzetničkog fonda za mlade.

Ugovori između Instituta i jedinica lokalne samouprave koje će biti dio programa Preduzetnički fond za mlade, bit će potpisani 18. jula 2018. godine u 12:15 sati, u hotelu Hills na Ilidži.

Ugovore će potpisati Jasmin Bešić, izvršni direktor Instituta za razvoj mladih KULT i načelnici i gradonačelnici osam jedinica lokalne samouprave koje učestvuju u Preduzetničkom fondu za mlade, a ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovat će i NJ. E. Anders Hagelberg, ambasador Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini.

Ovim ugovorima osigurana je podrška mladim nezaposlenim osobama u dobi od 18 do 30 godina u razvoju biznisa mikro, malih i srednjih preduzeća, doprinoseći na taj način konkurentnosti lokalnih ekonomija i stvaranju mogućnosti za zapošljavanje mladih kao teže zapošljivih kategorija.

Institut za razvoj mladih KULT uz podršku Ambasade Kraljevine Švedske u BiH izdvojit će ukupno 200.000,00 KM za implementaciju projekta u osam lokalnih zajednica, a jednak iznos izdvojit će i jedinice lokalne samouprave. 

Institut je u maju objavio Javni poziv za učešće jedinica lokalne samouprave u BiH - Podrška mladima u razvoju biznisa u okviru Preduzetničkog fonda za mlade na koji se prijavila 31 jedinica lokalne samouprave iz BiH, a izabrano je njih osam (Cazin, Trebinje, Općina Centar Sarajevo, Jajce, Modriča, Novi Travnik, Općina Stari Grad Sarajevo i Teslić).

Prema istraživanju Instituta za razvoj mladih KULT „Na putu ka politici prema mladima FBiH: analiza stanja i potreba mladih u Federaciji Bosne i Hercegovine“, svaka druga mlada osoba željela bi pokrenuti vlastiti biznis, ali im je u tome potrebna finansijska, savjetodavna i edukacijska podrška, zbog niza prepreka s kojima se pritom susreću. Direktna finansijska i savjetodavna pomoć koju lokalne zajednice mogu pružiti mladima ključna je za dugoročno rješavanje njihovih najvećih problema, kao što je nezaposlenost.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.