25.7.2018. 14:22
0
Sud BiH oslobodio Nedima Kulenovića: Teretio se da je uzeo mito u iznosu od 7.000 KM
Sud Bosne i Hercegovine nepravosnažno je oslobodio Nedima Kulenovića optužbi za traženje i primanje nezakonitog dara kao šef Grupe za prinudnu naplatu Uprave za indirektno oporezivanje (UIO).

Tužilaštvo BiH je Kulenovića teretilo da je od vlasnika privatnog preduzeća iz Laktaša, koje je imalo 73.000 konvertibilnih maraka (KM) poreznog duga, uzeo novac u iznosu od 7.000 KM kako bi deblokirao račun preduzeća.

Tužilac je optužnicu uputio na potvrđivanje iako optuženi nikada nije ispitan, kazala je sutkinja Amela Huskić.

- Sud je, svjesno ili nesvjesno, previdio tu činjenicu - kazala je Huskić.

Uvidom u zapisnik o saslušanju osumnjičenog, Sud je utvrdio da Kulenović tokom istrage nije saslušan.

Kulenović je, prema nepravosnažnoj presudi, tokom saslušanja izjavio da razumije šta mu se stavlja na teret i da mu nije potreban branilac.

- Rekao je da ne želi toga dana dati iskaz i da će ga dati u prisustvu branioca. Tužilac ga poslije toga nikada nije saslušao - pročitala je Huskić iz presude i dodala kako na osnovu ovoga “tužilac nikada nije proveo istragu pa nije mogao podići optužnicu”.

Kulenović je oslobođen optužbi jer mu, kako je kazala Huskić, “nije pružena mogućnost da bude saslušan u prisustvu branioca”.

- Uskraćeno mu je previše prilika da iznese odbranu u svoju korist. Sud ne prihvata stav tužioca da je optuženom data mogućnost odbrane, što je ovaj odbio. Iz zapisnika o saslušanju je jasno da je optuženi rekao da taj dan ne može iznositi odbranu i da će je iznijeti naknadno u prisustvu branioca. To mu u konačnici nije omogućeno - kazala je Huskić i dodala kako se radi o “očiglednom propustu Tužilaštva i kasnije i Suda”.

Sud je naredio da se Kulenoviću vrate predmeti koji su mu oduzeti tokom istrage – mobitel i žuti stikeri – te računar Upravi za indirektno oporezivanje i 7.000 KM Republičkom javnom tužilaštvu Republike Srpske.

Optužnica je teretila Nedima Kulenovića da je u junu 2016. godine u službenim prostorijama kao šef Grupe za prinudnu naplatu UIO-a u Banjoj Luci, tražio i primio nezakoniti dar.

Kulenović se teretio da je, kao šef Grupe za prinudnu naplatu, tražio dar od osobe koja je, kao vlasnik preduzeća, došla da se informira o mogućnostima reprograma poreznog duga u iznosu od oko 73.000 KM zbog kojeg je blokiran račun preduzeća.

Prema navodima optužnice, optuženi je od vlasnika preduzeća tražio da mu donese 7.000 KM, kako bi izvršio deblokadu računa poduzeća.

- Navedeni vlasnik poduzeća o svemu je informirao nadležne pravosudne organe te sutradan donio novac, u označenim novčanicama, u ured optuženog Kulenovića, gdje mu je predao novac, nakon čega je optuženi na mjestu događaja lišen slobode od strane policijskih djelatnika, a označeni novac kod njega pronađen - navodilo se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Kulenović je uhapšen u junu 2016. godine. Tužilaštvo BiH je optužnicu podiglo u novembru 2017. i ona je potvrđena narednog mjeseca. U martu 2018. počelo je suđenje Kulenoviću.

Izricanju nepravomoćne presude nije prisustvovao optuženi Kulenović, njegov advokat niti tužilac.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe, javio je BIRN BiH.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.