26.7.2018. 13:25
0
Najavljeno pokretanje procedure smjene ministra Mektića
Predsjedavajući Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata - SNSD Staša Košarac najavio je pokretanje procedure za smjenu ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića.

Kako je Košarac kazao, osim Kluba SNSD-a pokretanju procedure priključit će se i Klub DNS-a. Kao razlog navode eskalaciju migrantske krize. O ovoj inicijativi poslanici Parlamenta BiH trebali bi se očitovati na sjednici 4. septembra. 

Inače, članovi Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH održali su danas u Sarajevu sastanak na kojem je razgovarano o aktivnostima i mjerama za suzbijanje nelegalnih migracija te zbrinjavanju migranata koji se nalaze na teritoriji BiH.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je predsjedavao sastankom, upoznao je prisutne o najnovijim aktivnostima vezano za smještaj migranata na području Unsko-sanskog kantona, naglasivši da je jučer počelo smještanje porodica i maloljetnika bez pratnje u hotel Sedra kod Cazina, dio migranata prošle sedmice iz Bihaća je izmješten u Azilantski centar kod Trnova, a osobe koje su ugrožavale sigurnost na području USK smještene su u Imigracioni centar u Lukavici.

Također, upoznao je prisutne da je konačno sa lokalnim zajednicama i predstavnicima međunarodnih institucija dogovorene lokacije za prihvat migranata na području USK, i za te namjene je određeno mjesto Lipe na području općine Bosanski Petrovac, dok će se kao privremeno rješenje do osposobljavanja ovog centra, koristiti i zgrada Agrokomerca u Velikoj Kladuši.

Ministar Mekić je istakao da će time u potpunosti biti rasterećen grad Bihać u kojem se trenutno nalazi najveći broj migranata.

Također, stekli su se svi preduslovi i osigurana finansijska sredstva za početak opremanja lokacije Ušivak kod Hadžića, gdje će se također smjestiti migranti sa područja Sarajevskog kantona.

Razgovarano je o načinu i potrebama za jači nadzor i kontrolu istočne granice BiH kako bi se spriječili nelegalni ulasci migranata sa područja Srbije i Crne Gore. Od početka godine registrovano je 9.326 migranata i procjenjuje se da se oko 3.000 trenutno nalazi u BiH, prenosi N1.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.