26.7.2018. 13:40
0
Konačna odluka Suda: Zdravko Mamić ostaje u BiH
FOTO: avaz
Bosna i Hercegovina neće izručiti Zdravka Mamića, savjetnika Nogometnog kluba Dinamo, iz Zagreba Hrvatskoj, koja ga potražuje po potjernici Županijskog suda u Osijeku, nakon što je nepravomoćno osuđen na šest i po godina zatvora, prenosi Avaz.

Konačna je to odluka Apelacionog odjeljenja Suda BiH donesena 24. jula, a potvrdila  ju je i Gordana Bosiljčić, tužiteljica Tužilaštva BiH, koja je dobila ovo sudsko rješenje. 

Apelaciono odjeljenje ove pravosudne institucije prepispitao je raniju odluku Vanpretresnog vijeća po službenoj dužnosti, a koje je tvrdilo da nisu ispunjenje pretpostavke da Mamić bude izručen Hrvatskoj. Na taj način prihvaćen je i prijedlog Tužilaštva BiH, koje je na sudskom ročištu, pozivajući se na Zakon o međunarodno-pravnoj pomoći, istaklo da je propisana zabrana izručenja bh. državljana.

- Uvidom u optužnicu krivično djelo za koje se Mamić tereti nije počinjeno nakon potpisanog sporazuma između BiH i Hrvatske, tačnije poslije 28. novembra 2012. – rekla je Bosiljčić prije dvije sedmice, kada je predložila Sudu da donese odluku da se Mamić ne izruči.

Sada ostaje Hrvatskoj, kako saznajemo, da podnese molbu bh. pravosuđu za vođenje postupka u BiH. I sam Zdravko Mamić kazao je da bi želio da mu se sudi u BiH, jer ne vjeruje u pravosuđe Hrvatske.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.