7.8.2018. 21:57
0
Nikad više stranaka i kandidata na listama: Više od 20 političkih stranaka se bori za vlast u Kantonu Sarajevo
Za 35 zastupničkih mjesta u Skupštini Kantona Sarajevo na Općim izborima u oktobru borit će se više od dvadeset političkih stranaka i stotine kandidata. Već je jasno da će u Kantonu Sarajevo biti teško formirati vlast nakon oktobra, a postizborne koalicije su više nego sigurne.

Prema procjenama analitičara nijedna politička stranka u Sarajevu neće imati više od pet zastupnika u Skupštini. Pojašnjavaju to nastankom novih političkih partija, u kojima su već poznata lica iz političkog života. Takvi mogu računati na određeni broj glasova građana bez obzira u kojoj su stranci. 

U septembru 2017. godine u Sarajevu su osnovani „Nezavisni blok“ (NB) i „Nezavisna bosanskohercegovačka lista“ (NBL), a u martu 2018. još i „Narod i pravda“. Predsjednik Nezavisnog bloka je Senad Šepić koji je napustio Stranku demokratske akcije zajedno sa još nekim članovima, te prvi put samostalno izlaze na izbore. Nosilac liste za KS je ugledni neurohirurg Kemal Dizdarević. Isti slučaj je i sa NBL-om koju je osnovao načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić zajedno sa još nekoliko nezavisnih načelnika. Na izbore izlaze na sve nivoe vlasti, dok je Hadžibajrić nosilac liste za Skupštinu KS.

Narod i pravdu predvodi nekadašnji premijer KS Elmedin Konaković koji je nakon razlaza sa SDA okupio još nekoliko nezadovoljnih bivših članova SDA. Nosilac liste za Skupštinu Kantona Sarajevo je Konaković. 

Ove godine za zastupnička mjesta u Skupštini KS borit će se i Građanski savez (GS) osnovan u maju 2016. godine. Nosilac liste za Skupštinu KS je Emir Suljagić.

Postizbornu saradnju već su najavili Nezavisni blok i Narod i pravda. Očekuje se da će to učiniti i lijevo orijentirane stranke SDP BiH, DF, Naša stranka i Građanski savez. Njima bi se mogao pridružiti i SBB. Ovog puta SDA bi mogla ostati bez glavne uloge u formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo.

Stranke čije je liste za Kanton Sarajevo ovjerila Centralna izborna komisija su:

SDP BiH, SDA, BOSS, Stranka penzionera, Naša stranka, A-SDA, SBB, DF, Prva stranka, Socijal demokratski front BiH, Unija socijaldemokrata BH, Građanski savez, Nezavisni blok, Nezavisna bosanskohercegovačka lista, Narod i pravda, Novi bošnjački pokret, Koalicija za Kanton Sarajevo – Sarajevska priča, HDZ BiH-HNS, Liberalna stranka LS, Srpska lista, BPS-Sefer Halilović, Stranka za BiH. 

Analitičari već sada upozoravaju na opasnost da će vlast u Kantonu Sarajevu nakon izbora biti sačinjena od više stranaka. 

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.