14.8.2018. 18:34
0
Sastanak povodom izgradnje ceste na relaciji Sarajevo - Goražde, nedostaje oko 100 miliona KM
Odbor za praćenje realizacije projekta cestovnog povezivanja Goražda i Sarajeva, koji je formiran na nivou JP Autoceste Federacije BiH, danas je u Goraždu održao sastanak s predstavnicima OPEC-ovog Fonda za međunarodni razvoj (OFID). Upravo putem ovog Fonda nastoje se obezbijediti nedostajuća sredstva u iznosu od oko 100 miliona maraka, čime bi bila u potpunosti zaokružena finansijska konstrukcija projekta izgradnje puta.

I članovi Odbora za praćenje realizacije projekta cestovnog povezivanja Goražda i Sarajeva i predstavnici OPEC-ovog Fonda za međunarodni razvoj (OFID) zadovoljni su današnjim sastankom čiji je glavni cilj bio upoznavanje s ovim značajnim projektom i razmatranje mogućnosti njegovog finansiranja.

Premijer BPK Goražde Emir Oković koji je i član Odbora, napominje da se, pored činjenice da je raspisan tender i da su putem BH Telecoma obezbjeđena sredstva za LOT-1 (70 miliona KM), istovremeno radi na obezbjeđenju sredstava za LOT-2.

- Današnji sastanak upriličili smo s predstavnicima OFID-a koji daje povoljna finansijska sredstva za realizaciju ovakvih projekata. Znamo da je potrebno obezbijediti još oko 100 miliona KM za realizaciju ovog projekta i zbog toga smo prezentirali sve elemente projekta - pojašnjava Oković.

Navodi da postoje određene procedure i da su svi ulazni parametri jako povoljni i prihvatljivi za drugu stranu.

- Sama činjenica da su došli i obišli teren ukazuje na ozbiljnost i prihvatljivost ovog projekta za koji znamo da je već obezbijeđen značajan dio sredstava, što je u tim situacijama, stvaranja finansijske konstrukcije ukupnog finansiranja, jako povoljna okolnost - istakao je premijer BPK Goražde.

Arij Senussi, službenica OPEC Fonda za međunarodni razvoj – OFID, naglašava da je riječ o aktivnostima u okviru kojih se prikupljaju sve relevantne informacije, tehničke detalje, nakon čega će biti sagledani svi aspekti projekta i predstavljeni menadžmentu fonda.

- Trenutno ne vidimo nijedan razlog zbog kojeg ne bismo trebali uzeti u razmatranje ovaj projekat. Pitanje je vremena, ali smatramo da je definitivno riječ o projektu zbog kojeg se pojavljujemo ovdje jer je država BiH taj projekat prepoznala kao prioritet. Sada smo u procesu analize i prikupljanja podataka, premijer i njegov tim kao i predstavnici Autocesta bili su nam od velike pomoći i nadamo se da ćemo vrlo brzo dobiti potvrdu našeg glavnog odbora da nastavimo i u konačnici krenemo u dodjelu sredstava - kazala je Senussi.

Premijer BPK Goražde i danas je ocijenio da je opravdan skepticizam javnosti vezan za ovaj projekat jer, podsjetio je, priča o izgradnji puta Goražde – Sarajevo traje gotovo četiri decenije. Naglašava da više nije riječ samo o priči već konkretnim formalnim i materijalnim stvarima. Po njegovima riječima, zavisno od okončanja tenderskih procedura, dinamički plan JP Autoceste FBiH koje je nosilac projekta podrazumijeva da prvi radovi na ovoj trasi budu započeti u ovoj godini.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.