14.8.2018. 21:38
0
Udruženje građana Opine: U Mostaru se desio pokušaj ubistva
Udruženje građana Opine saopćile su da se utorak, 7. avgusta 2018. godine, desio pokušaj ubistva u mostarskom naselju Opine kada je Meho Voloder vraćajući se kući sa posla zadobio povrede u predjelu glave, zbog kojih se sedam dana poslije nalazi u komi.

Pismo ovog udruženja prenosimo u cjelosti: 

U mostarskom naselju Opine u utorak 7.8.2018. godine desio se pokušaj ubistva Mehe Volodera, oca dvoje djece i demobilisanog borca ARBIH zaposlenog u lokalnoj građevinskoj kompaniji. Naime, vraćajući se sa posla, putem kojim svakodnevno prolazi do svoje kuće, Volodera je napala grupa Roma te su mu nanjeli teške ozljede u predijelu glave zbog kojih se Voloder i sedam dana poslije nalazi u komi. O Mehi svi sugrađani i komšije imaju samo riječi hvale kao čestitom i radinom čovjeku. 

Napadnut je od strane Roma koji su naselili skladište koje je u vlasništvu poznatog privrednika Joze Lijanovića. Po navodima supruge pretučenog Volodera koja je istim putem naišla vraćajući se sa posla, te ga je prva pronašla razbijene glave ležeći na zemlji u prisustvu dvojice Roma, pozvala je hitnu pomoć i policiju, te je Meho prebačen u bolnicu Južni logor u Mostaru. 

Indikativno je da je jedan od dvojice policajaca izjavio pred ljekarima na upit šta se desilo oštećenom, da je Meho pao sa skele, iako nigdje u blizini nije bilo skele. Tek naknadnom reakcijom ljekara, koji su utvrdili da povreda nije mogla nastati na taj način nego jakim udarcem tupim predmetom u predjelu glave, i na pritisak porodice, izvršilo se vještačenje koje je dokazalo navode ljekara. 

Naknadnom reakcijom policije privedene su dvije osobe romske nacionalnosti koje se trenutno nalazi u pritvoru i za koje postoji opravdana sumnja da su počinile navedeno djelo. Mostarska policija o ovom događaju šuti, a na poziv potparolu MUP-a HNK Ljudevitu Mariću, dobijen je odgovor da se isti nalazi na godišnjem odmoru i da nije upoznat sa slučajem koji nije uopšte zabilježen u policijskom biltenu. 

Problemi sa Romima koji su dovedeni u Mostar iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i šire traje već godinama, posebno u ljetnom periodu, u vrijeme turističke sezone. Rome u Mostar privlače i otpadi sekundarnih sirovina koji se nalaze neposredno pored naselja Opine i velikog broja motela na magistralnom putu M-17. 

Većina dovedenih Romi ne posjeduju nikakav indentifikacioni dokument. Pokušaj ubistva našeg sugrađanina je kap koja je prelila čašu, stanovnici Opina su već dvije godine izloženi krađama, seksualnim uznemiravanjima djece i žena, paljenjem guma tokom noći i slično. Danas su se stanovnici Opina na poziv UG Opine okupili da bi izrazili svoje nezadovoljstvo i frustracije neradom nadležnih institucija koje ili ne znaju ili ne žele da riješe ovaj problem. 

Atmosfera koja vlada među građanima neodoljivo podsjeća na onu iz marta 1992.godine i prijeti da eskalira. UG Opine je pozvalo na institucionalno rješavanje problema te upućuje dopis svim relevantnim nadležnim institucijama da riješe problem i spriječe eventualne nerede između lokalnog stanovništva i dovedenih Roma, Sastanku je pored većeg broja predstavnika mostarskih udruženja pristustvovao i predstavnik domicilnih mostarskih Roma Ćazim Lulić te je naglasio da dovedeni Romi iz drugih krajeva predstavljaju problem i za mostarske Rome. 

Više informacija i slika sa samog mjesta zločina možete dobiti na facebook stranici UG. U prilogu Vam dostavljam slike sa današnjeg skupa u Opinama i zvanični dopis UG Opine nadležnim institucijama.


0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.