27.8.2018. 17:00
0
Imamović uoči 23. godišnjice masakra na Markalama:Otrgnuti od zaborava sva mjesta užasnih stradanja
Masakr kod Gradske tržnice bio je posljednji veliki zločin u opkoljenom Sarajevu. Sa srpskih položaja 28. avgusta 1995. godine ispaljena je granata koja je kod Gradske tržnice Markale u Sarajevu ubila 43, a teško ranila 84 civila.

Sutra se obilježava 23. godina od kako je granata ispaljena sa agresorskih položaja donijela novi strašni dan u glavnom gradu BiH.

Senita Imamović, predsjednica Udruženja civilnih žrtava rata KS istakla je za Patriju da je od izuzetne važnosti sjećati se žrtava ovog stravičnog masakra.

- Sutra se navršavaju 23 godine od brutalnog masakra u kojem je živote izgubilo 43 naših sugrađana, a teže i lakše ranjeno njih 84. Stravična sjećanja preživjelih građana sa ovog mjesta nisu zaboravljena i nikada ne smiju biti – kazala je Imamović.

Ona ističe važnost razvijanja kulture sjećanja s posebnim apostrofom prema mladim generacijama i da se mora učiniti sve da se od zaborava otrgnu mjesta masovnog stradanja civilnih žrtava rata.

Upravo iz tih ciljeva i osnovano je Udruženje "Civilnih Žrtava Rata" na području Kantona Sarajevo.

- Naši osnovni ciljevi su permanentna i kontinuirana borba po pitanju sistemske zaštite civilnih žrtava rata kroz praćenje i poboljšanje zakonske regulative i sve segmente društvenog života, kojima želimo dokazati istinu svijetu o stradanju civila u najsurovijoj i najdužoj agresiji koja je zadesila Bosnu i Hercegovinu – kazala je Imamović.

U posljednje vrijeme Udruženje se bavi raznim aktivnostima sa ciljem pružanja konkretnih vidova pomoći na rješavanju njihovih egzistencijalnih problema (rehabilitacija, resocijalizacija, liječenje, prekvalifikacija, edukacija, socijalna, zdravstvena, i pravna pomoć te zadovoljavanje njihovih kulturnih, sportskih, i drugih potreba).

Predsjednica Udruženja "Civilnih žrtava rata" je veoma zahvalna na pruženoj pomoći u vidu kurbanskog mesa od strane Narodne kuhinje Stari Grad.

Imamović u posjeti članovima

- Također smo bili u obilasku 100 postotnih invalida gdje je projekat još uvijek u toku. Naši volonteri rade na pružanju pomoći ovoj populaciji. Imamo potpisane ugovore za vanjske liječenja i odlazak na more. Projekat koji nam je jako važan je baza podataka svih civilnih žrtava rata.

Ovom prilikom pozivamo ovu populaciju da nam se jave i dobiju adekvatnu zaštitu ovog Udruženja. Iz dana u dan trudimo se što više da doprinesemo pomoći i olakšanju ovoj populaciji – dodala je Imamović ističući da se nada podršci od svih organa države kako bi Udruženje nastavilo s još boljim radom.
 
(NAP/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.