28.8.2018. 22:40
8
Čović: Teško da bi imali BiH da nije bilo HR HB
Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, predsjednik HNS-a i lider HDZ-a BiH na obilježavanju godišnjice tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne je kazao da bi teško bilo BiH da nije bilo HR HB.

"Teško da bi danas bili ovdje, da bi imali BiH da nije bilo Hrvatske Republike Herceg-Bosne. Teško da bi bilo referenduma i izjašnjavanja da nije bilo Hrvatske Republike Herceg-Bosne", poručio je Čović u obraćanju na svečanoj akademiji povodom događaja u dvorani Hercega Stjepana Kosače, javlja N1. 

"Hrvatska republika Herceg-Bosna je doprinijela cjelovitosti BiH, osiguranje civilnog života, tijekom svog trajanja ugrađena je u temelje BiH i FBiH, u Dejtonu, implementaciji BiH u Dejtonsku BiH", poručio je Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a. 

Željko Raguž iz HDZ-a rekao je da je tzv. Hrvatska Republika Herceg-Bosna utemeljena kao administrativno područje.


"Isto kao HR HB, muslimani, odnosno Bošnjaci danas su imali svoje područje, zvali su ga BiH, dok su Srbi imali svoje područje. Nema nikakve razlike, nego se jednostrano demonizira HR HB", poručio je. 

Kako navodi N1 Vlado Šoljić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, također je kazao kako je današnji datum jako važan jer su, po njegovim riječima, Hrvati zahvaljujući tzv. Herceg Bosni ostali na ovim područjima. 

"Da tako nije bilo, Hrvata bi u Federaciji BiH bilo koliko i u Republici Srpskoj", kazao je Šoljić koji je negativne reakcije oko tzv. Herceg Bosne ocijenio kao namjeru da se "Hrvate onemugući u borbi za ravnopravnost."

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te svečanom akademijom u utorak je u Mostaru obilježena 25. godišnjica utemeljenja takozvane Hrvatske Republike Herceg-Bosne pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Vijence je pred Spomenikom hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače položila delegacija Hrvatskog narodnog sabora BiH, te delegacija Republike Hrvatske.

Svečanoj akademiji prisustvovali su visoki dužnosnici, među kojima član Predsjedništva BiH, predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH, Dragan Čović, te predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, Božo Ljubić, predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara, te premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona, Nevenko Herceg.

Podsjećamo, Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičng suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) potvrdilo je kazne iz prvostepene presude iz 2013. godine Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću kojom su proglašeni krivim za zločine u tzv. Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni (HRHB) i osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.

Potvrđena je osuđujuća presuda od 25 godina zatvora nekadašnjem predsjedniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i predsjedniku Vlade "Hrvatske Republike Herceg-Bosne" Jadranku Prliću, te po 20 godina bivšem načelniku odjela ofbrane zadužen za većinu sastavnica oružanih snaga tzv. HRHB Bruni Stojiću i nekadašnjem zapovjedniku Glavnog stožera HVO Slobodanu Praljku, prenosi N1. 

Suđenje je počelo 26. aprila 2006, a završne riječi su iznesene od 7. februara do 2. marta 2011.


Lejla Trle 

8
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.