29.8.2018. 18:30
0
Usvojena Energetska strategija, otvoren pristup IPA sredstvima
Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici usvojilo je okvirnu energetsku strategiju BiH za period do 2035. godine. Prema riječima predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića, usvajanjem ove okvirne strategije Vijeće ministara je zaokružilo usvajanje paketa od četiri ključne strategije za ekonomski i infrastrukturni razvoj BiH.

- Ovo Vijeće ministara usvojilo je transportnu strategiju, strategiju poljoprivrednog i ruralnog razvoja, okoliša i evo sada okvirnu energetsku strategiju. Ovim smo zaustavili jedan negativan trend i sada imamo pristup IPA i drugim fondovima namijenjenim za sektor energetike - kazao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, zbog nepostojanja ove strategije BiH je u posljednjih sedam godina izgubila više stotina miliona eura investicija.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović naglasio je da strategija podrazumijeva ulaganja u energetske objekte u vrijednosti od devet milijardi KM.

 - Glavni ciljevi strategije su sigurnost u snabdijevanju električnom energijom, konkurentnost i prelazak na obnovljive izvore energije - rekao je Šarović.

Također, na današnjem presu Zvizdić je govorio i o broju migranata u BiH navodeći da je u posljednje vrijeme smanjen broj ulazaka migranata i da se radi na zaštiti granice. 

- Od početka godine u BiH je ušlo 12.000 migranata. Zahtjev za azil je podnijelo 10.000 migranata. Radimo na njihovom smještaju. Bit će izdvojeno milion i po eura za adaptaciju kasarne Ušivak gdje će biti smješteno 450 do 500 migranata. U hotelu Sedra je smješteno 200 migranata - uglavnom ranjive kategorije.

Zvizdić je pozvao Srbiju i Hrvatsku da potpišu ugovore o granici sa BiH. 

(NAP/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.