4.9.2018. 14:09
0
Teško im pala odluka oko Dragana Mektića: Poslanici SNSD-a i DNS-a se neće vratiti na sjednicu Predstavničkog doma PSBiH
Poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Demokratskog narodnog saveza (DNS) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine neće učestvovati u radu današnje sjednice Doma, jer je odlučeno da se danas ne razmatra njihova inicijativa o smjeni ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića (SDS).

Poslanici ovih klubova optužili su Mektića da je ignorirao i minimizirao situaciju u kojoj je u BiH od početka godine ušlo više od 10.000 ilegalnih migranata te su dodali da je "lažnim i nepotpunim informacijama doprinio nespremnosti institucija da odgovore na ovaj izazov".

Predsjedavajući Kluba poslanika DNS-a Borislav Bojić kazao je da je od 13 poslanika iz Republike Srpske u Predstavničkom domu njih troje glasalo za skidanje te tačke dnevnog reda uz poslanike iz Federacije i tako donijeli odluku da se o smjeni ne raspravlja i ne glasa.

- Ovdje se vidi da "federalno Sarajevo" odlučuje o tome koja pitanja i teme iz RS-a će biti razmatrane u Parlamentarnoj skupštini BiH zbog čega smo odlučili da ne prisustvujemo nastavku današnje sjednice - pojasnio je Bojić te izrazio nadu da će u daljem radu PSBiH interesi RS-a biti zaštićeni od legitimnih predstavnika srpskog naroda.

Predsjedavajući Kluba SNSD-a Staša Košarac novinarima je kazao da politički subjekti iz Federacije BiH upravljaju procesima u državnim institucijama zahvaljujući kadrovima Saveza za promjene koji "dobro provode tu politiku".

Ovakvu odluku klubova SNSD-a i DNS-a poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut nazvao je čistim politikantsvom, a smatra da su danas mogle biti urađene mnoge stvari poput izmjena Zakona o sukobu interesa. No, umjesto toga "svjedočimo činjenici da zadnja sjednica ovog saziva nema kvoruma".

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.