7.9.2018. 20:00
2
Ismet Gavrankapetanović: Današnja odluka je nagovještaj kraja ere sumraka gdje su silnici istinu zavili u crno
Današnja odluka UO UNSA, odnosno šest članova koji su glasali za i tri protiv od prisutnih na vanrednoj sjednici da se u nastavni proces Medicinskog fakulteta u Sarajevu vrati profesor Ismet Gavrankapetanović, obradovala je ovog svjetski priznatog stručnjaka iz oblasti ortopedije.

- Sedmi septembar je veliki dan. Radostan sam, koliko lično, toliko zbog moje države Bosne i Hercegovine. Moj dugi put do slobode misli put je svih nas ka jednom boljem i pravednijem svijetu. Put ka slobodi misli, a protiv podobnosti lažnih magisterija, doktorata, kvazi nauke…Zahvalan sam mom advokatskom timu, prijateljima, časnom dijelu UO UNSA na čelu s profesorom Ramadanovićem. Naravno, pravnu bitku nastavljamo za sve obespravljene, za moje kolege koje toliko mogu prenijeti studentima – kazao je profesor Gavrankapetanović za agenciju Patria.

Misli da je današnja odluka “nagovještaj konca jedne ere sumraka gdje su silnici uma zamračenog zlobom koristeći nekontrolisanu političku moć, nauku, rad i marljivost istinu zavili u crno.”

- Ovo je krik slobode i nagovještaj jednog boljeg društva, društva pravde kojeg nikada nećemo prestati sanjati – kaže profesor Gavrankapetanović.

Na pitanje šta će biti sa krivičnim prijavama koje je podnio putem svog advokatskog tima, doktor Gavrankapetanović objašnjava:

- Ostaje protiv dekanese Medicinskog fakulteta Semre Čavaljuga, članova UO koji su se ogriješili o zakon, kao i NN osoba. Rektor i časni dio UO pokazali su da je slobodna misao univerzitetskog osoblja i njihov cilj.

Podsjećamo, krajem avgusta putem svog advokatskog tima profesor Gavrankapetanović je Federalnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv dekanese Medicinskog fakulteta u Sarajevu Semre Čavaljuga, članova Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu, rektora UNSA-e Rifata Škrijelja, Medicinskog fakulteta UNSA, Univerziteta u Sarajevu, te NN lica koja su iskorištavanjem političkog položaja u FBiH posredovala da prijavljeni učine službenu radnju koju ne bi smjeli učiniti, odnosno da ne učine službenu radnju koju su morali učiniti.

U krivičnoj prijavi, koja je agenciji Patria pokazana na uvid, navode se imena svih članova Upravnog odbora, a u opisu prijave navodi se da su članovi na sjednici održanoj dana 17. jula 2018. godine glasali protiv prijedloga rješenja Službe za pravne poslove UNSA povodom prigovora prof. Gavrankapetanovića od 9. maja 2018. godine.

Prijava se odnosi na krivična djela zloupotreba položaja ili ovlasti, nesavjestan rad u službi, protuzakonito posredovanje, povreda ravnopravnosti u zapošljavanju, povreda prava iz radnog odnosa prema Krivičnom zakonu FBiH.

Također, navodi se da su ta krivična djela izvršila prijavljena lica kao i da su NN osobe vršile nedozvoljen utjecaj na prijavljene, poticanjem i pomaganjem u izvršenju tih krivičnih djela.

Prof. Gavrankapetanović dobio je otkaz na Fakultetu nakon što je sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) početkom godine prešao da radi u Opću bolnicu kao ortoped. Osim Gavrankapetanoviću, ugovori na Fakultetu su raskinuti i sa desetak drugih profesora i asistenata koji su u približnom vremenskom periodu napustili KCUS.

Kako je danas pojašnjeno, odluku UO UNSA treba provesti dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu Semra Čavaljuga i vratiti profesora Gavrankapetanovića u nastavni proces. 

Za ovakvu odluku glasalo je šest članova UO iz akademske zajednice, dok su protiv bili Sifet Kukuruz, Sandra Začinović i Haris Zahiragić iz reda studenata.

(Patria / Haris Ahbabović)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.