14.9.2018. 16:44
0
Usaglašen Kolektivni ugovor za oblast visokog obrazovanja, osnovica za obračun plate 300 KM
Predstavnici pregovaračkih timova Vlade Kantona Sarajevo i Sindikata Univerziteta u Sarajevu održali su danas sastanak na kojem su usaglašena sva pitanja u vezi sa Kolektivnim ugovorom za djelatnost visokog obrazovanja.

Bitni elementi ovog ugovora su osnovica i koeficijenti za obračun plaća na Univerzitetu u Sarajevu, a usaglašena osnovica za obračun plaća je 300 KM. Kako je najavljeno, Kolektivni ugovor bit će potpisan naredne sedmice.

Iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS ističu da se time osiguravaju sistemske i dugoročne pretpostavke za unapređenje djelatnosti visokog obrazovanja i naučnoistraživačkog rada te se doprinosi jačanju društvene relevantnosti Univerziteta u Sarajevu, a što je nesporno opredjeljenje nadležnih za oblast obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

Inače, iz akademske zajednice je ranije zatraženo da se prije prelaska na trezor (januar 2019. godine) potpiše kolektivni ugovor čime bi se osigurao status uposlenika na Univerzitetu u Sarajevu njih oko 2.300. 

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.