16.9.2018. 12:50
0
Kako je ugašen RTV Mostar, svjetlo na kraju tunela ratnog pakla
Na današnji dan, 16. septembra 1992. godine, s emitovanjem je krenuo Radio Bosne i Hercegovine - Ratni studio Mostar. Nastao u vrtlogu mostarskog ratnog pakla i u to vrijeme bio alternativa i svojevrstan odgovor pokušajima svakovrsnih podjela Mostara i Bosne i Hercegovine.

Završetkom ratnih sukoba mijenja ime u Radio Mostar, nastavljajući tradiciju prijeratnog mostarskog radija. Od 10 radio stanica, čiji se program čuo na području Mostara preko FM talasa, bio je daleko najslušaniji, s 80 posto udjela u slušanosti. Program je emitovao na FM mreži 24 sata dnevno. I to preko 5 frekvencija.  

Iz Radio Mostara se u septembru 1995. godine rađa i Televizija Mostar, te tako taj medij prerasta u regionalnu radiotelevizijsku kuću RTM – Radiotelevizija Mostar. Od 1996. kreće i Drugi program Radio Mostara online, preko interneta, za ljude iz BiH rasute širom svijeta. Bio je jedan od prvih medija iz Bosne i Hercegovine koji su krenuli s online emitovanjem.  

Istovremeno, djeluje i Hrvatska radiotelevizija Mostar, koju su oformile vlasti tzv Herceg Bosne i lokalni političari iz HDZ-a. No, zbog stalnog govora mržnje, huškačkih komentara i krajnjeg neprofesionalizma tadašnja CRA (RAK) oduzima dozvolu za emitovanje Hrvatskoj radiopostaji Mostari HTV-u Mostar, kojima su prethodno leđa okrenuli i oni koji
su ih osnovali, uskrativši im finansiranje. 

Nakon što je ugašena HRTV Mostar počinju i problemi RTV Mostar koja se našla pod velikim političkim pritiskom. Bivši radnici ove kuće sigurni su da je dogovorom političkih moćnika došlo i do uništavanja Radiotelevizije Mostar. Preko noći više od 40 zaposlenih dobija otkaz, a RTV Mostar, bez konkretnog objašnjenja, gasi radijske i tv emisije, sve do trenutka kada ostaje praktično bez radijskog i tv programa. Konačno, signal RTM-a u potpunosti nestaje iz etera, a taj medij prestaje postojati. 

U znak sjećanja na medij koji je, kako su to običavali govoriti stanovnici Mostara, bio jedino svjetlo na kraju tunela mostarskog ratnog pakla, dugogodišnji urednik RTV Mostar Sanel Kajan odlučio je sačuvati od zaborava trenutke iz prošlosti. 

Autor je dva dokumentarca koji govore o medijima koji su svoj program emitovali iz Mostara tokom 90-ih godina prošlog vijeka. Prvi dokumentarac „Sjećanje na herojski radio – Radio Mostar“ i drugi „Tako je govorio radio“ autentični su svjedoci vremena koje ne bi smjelo biti zaboravljeno. 


(Patria / Lejla Trle)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.