19.9.2018. 19:15
2
Feraget: Zbog čega je Izetbegović u slučaju Memić imenovala istog vještaka i u treći tim
Advokat Ifet Feraget u četvrtak će održati sastanak sa disciplinskim tužiocem Mirzom H. Omerovićem vezano za pritužbe na rad glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić u predmetu Dženan Memić i svih tužilaca Tužilaštva KS koji su bili uključeni u taj predmet. Iz UDT-a su 17. jula u odgovoru upućenom Murizu Memiću naveli da ga ne mogu obavijestiti o „poduzetim radnjama Ureda u istrazi s obzirom na njihovu povjerljivost“.

- Istraga će biti okončana u zakonskom roku, a dužina njenog trajanja ovisit će i o trajanju pravosudnih postupaka, te postupka utvrđivanja zakonitosti rada tužilaštva, imajući u vidu i raspoložive resurse Ureda, kao i njegove poslovne obaveze – navodi Omerović.

Prije nekoliko dana za neke medije iz UDT-a drugačiji odgovor.

- UDT preduzima radnje u cilju utvrđivanja navoda iz pritužbe. Takođe Vas želimo informisati da UDT prioritetno postupa po ovoj pritužbi.

Advokat Feraget za agenciju Patria kazao je da će UDT pozvati i Muriza Memića na sastanak.

- Imat ću priliku da disciplinskom tužiocu kažem da ovo sve skupa predugo traje. Očigledno je da su u pitanju disciplinski propusti svih devet tužilaca na čelu sa Dalidom Burzić i da se konačno to sve završi – kazao je Feraget.

Advokat porodice Memić reagirao je i na nepotpisano saopćenje policajaca MUP KS koje su uputili određenim medijima i institucijama istog dana kada je Muriz Memić najavio nove proteste i nastavak brobe za istinu o smrti svog sina. U tom saopćenju iznesene su kritike na rad Ad hoc tijela koje je sačinilo izvještaj o propustima policijskih službenika i Uprave policije MUP KS u slučaju Dženan Memić.

- Očito je neki „akademik“ dobio dnevnicu da piše ono što niti policajci znaju niti umiju da napišu. Što nisu napisali ko je podmetnuo staklo pod broj jedan, kako su ti tragovi otvarani, kako su bili upakovani, zašto je tu povrijeđena zakonska procedura. Ne odgovoriše kako je nestao komad laka, gdje su ga našli, kako nestade. Kako je nestala krvava majica Alise Mutap od pripadnika MUP KS. To nisu odgovorili i nisu odgovorili na možda najvažnije pitanje kako je njihov istražitelj Sefedin Škrijelj na licu mjesta saopćio tužiocu Merisu Ćati da „nije saobraćajna nesreća“, a tužilac mu odgovori: „Neka sada bude tako“. To nisu napisali u tom svom saopćenju – kazao je Feraget. Feraget je kazao da za sve ove stvari treba pitati Nermina Šehovića, časnog člana ad hoc tijela i pripadnika Federalne uprave policije, prenosi Patria. 

Također, Feraget je komentarisao i demant koji je uputila direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović nakon pres konferencije koju su održali Memić i Feraget na kojoj je Memić kazao da je upravo ona promijenila tim vještaka koji je tvrdio da Alisa Mutap ima amneziju.

- Njen demant je vrlo interesantan. U tom demantu, iz ne znam kojih pobuda, ona citira ono što je nezakonito i lažno, a to je nalaz Jasminke Đelilović prema kojem je Alisa imala amneziju, a ne osvrće se na to da u kompletnoj medicinskoj dokumentaciji ne postoji nijedan nalaz koji potvrđuje da je imala ikakav potres mozga. Ne navodi ni da su doktori Kemal Dizdarević i Sandra Vegar isključili apsolutno mogućnost amenzije. Tako da je i nemoralno i neljudski u tom demantu navoditi ono što je netačno, a propustiti priliku da ukažete na ono što jeste tačno. Ona je demant iskoristila kao način da potvrdi lažnu tezu, to nije pošteno, a nije ni moralno – kazao je Feraget.

On je istakao da je Izetbegović odnosno KCUS imenovao vještake u trećem vještačenju po nalogu Kantonalnog tužilaštva od 6. jula 2017. godine, ali je u tim imenovana Jasminka Đelilović koja je ranije već dala „lažnu kvalifikaciju amnezije.“

- Ako je ona već formirala tim po zahtjevu Tužilaštva, zašto je istog člana stavila u treći tim – pita se Feraget.

Iz KCUS-a su u svom demantu naveli da je dana 7. jula 2017. godine imenovan Tim vještaka:  prof. dr. Sandra Vegar Zubović, prof. dr. Kemal Dizdarević i prof. dr. Jasminka Đelilović Vranić. 

- I sami ste u Vašim istupima na televiziji i u sredstvima javnog informisanja imenovali vještake koji su sudjelovali u vještačenju i ime vještakinje koja je vještačila u dva navrata i dala pomenutu kvalifikaciju amnezije - navode iz KCUS-a bez objašnjenja zašto je u tim ponovo imenovana vještakinja Jasminka Đelilović, ako je Tužilaštvo KS tražilo novi tim vještaka.

Podsjećamo, Feraget i Memić danas su razgovarali sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom koji je do detalja upoznat sa svim nepravilnosti u radu Tužilaštva KS, Federalnog tužilaštva koje je vršilo nadzor u slučaju Memić, te izbjegavanjem pokretanja postupaka disciplinske odgovornosti tužilaca. Memić se u dva navrata i pismenim putem obraćao VSVT-u tražeći reakciju i upozoravajući ih na nerad Ureda disciplinskog tužioca i pored svih predočenih dokaza o disciplinskim prekršajima tužiteljice Burzić i drugih tužilaca.


(Patria / Lejla Trle) 

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.