21.9.2018. 10:52
0
Pomirujuće poruke Lavrova uoči zvanične posjete BiH
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov danas će započeti službenu posjetu Bosni i Hercegovini.

Prema Protokolu, posjetit će Sarajevo i Banjaluku. Planirano je da se Lavrov prvo sastane sa članovima Predsjedništva BiH, a nakon toga i sa ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom. Planirana je posjeta i sa predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom.

Posjeta Lavrova Bosni i Hercegovini izazvala je različite reakcije u zemlji. Dvadesetak dana pred oktobarske izbore u BiH domaći političari pokušavaju izgraditi vlastitu važnost na posjeti ruskog državnika. Iz Moske, pak, stižu potpuno drugačije poruke.

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik izjavio je da je posjeta ministra vanjskih poslova Rusije od velikog značaja za Republiku Srpsku, jer je, rekao je, „on veliki prijatelj srpskog naroda“.

„Informisat ćemo Lavrova o stanju u Republici Srpskoj i razgovarati o načinima na koji Rusija može da investira u neke projekte u Republici Srpskoj i da bude još prisutnija. Mi to želimo, a to što se ne sviđa Britancima - šta da radimo to je njihova stvar“, rekao je Dodik za Beogradsku „Politiku“, optužujući Sarajevo da je utjecalo na to da tokom nekih ranijih posjeta svjetskih državnika Banja Luci oni ne posjete Banja Luku, ali nije naveo o kojim državnicima je riječ.

S druge strane, portparolka Ministarstva vanjskih poslova Rusije, Marija Zakharova, izjavila je u četvrtak da će šef ruske diplomatije tokom posjete Sarajevu i Banja Luci potvrditi čvrstu privrženost Rusije Dejtonskom sporazumu, podržati suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i ustavna ovlaštenja dva entiteta i ravnopravnost tri konstituvna naroda.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.