21.9.2018. 15:45
0
Šehić: Članovi biračkih odbora nisu garant fer i poštenih izbora
Kako se bliže Opći izbori u BiH nevladine organizacije sve glasnije upozoravaju da će političke stranke manipulisati izbornim procesom. Upozoravaju na masovnu trgovinu članovima u biračkim odborima. Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije "Pod lupom" i bivši član Centralne izborne komisije kazao je za Patriju da prema odredbama Izbornog zakona u jednom biračkom odboru jedan politički subjekt može imati jednog svog člana, ali da su pozicije u biračkim odborima vrlo često zloupotrebljene.

Šehić ističe primjer da mnogi politički subjekti prijave učešće na izborima, ne da se bore za glasove, već da bi prodavali mjesta u biračkim odborima, i to uglavnom rade male političke partije. Veće političke stranke, rekao je Šehić, razmjenjuju posmatrače u onim izbornim jedinicama gdje im je to interes.

„Time se narušava upravo ono što je imperativna norma Izbornog zakona“, rekao je Šehić.

„Često se dešava da sva tri člana u biračkom odboru budu u ime jedne političke stranke, što dovodi u sumnju i rezultate izbora na tom biračkom mjestu“, dodao je.

On je kazao da se Koalicija za poštene i slobodne izbore „Pod lupom“ borila da se manipulacija takve vrste spriječi, te da bi rješenje bilo da se javno objave imena članova biračkih odbora.

„Objaviti imena članova biračkog odbora ispred biračkog mjesta gdje oni rade svoj posao, kako bi mogli i vizuelno vidjeti da li su članovi biračkog odbora ona lica koja su naznačena da će biti članovi biračkih odbora“, kazao je Šehić.

Navodi da je to očit dokaz da političke stranke ne poštuju Izborni zakon. Postavlja se pitanje zašto to rade.

„Sigurno ne rade da izborni proces protekne u skladu sa zakonom i provedbenim aktima i sigurno je da u narednom periodu treba dobro razmisliti na koji način treba ubuduće formirati biračke odbore. Na ovaj način mislilo se da će najveći kontrolori biti članovi biračkih odbora iz različitih stranaka, odnosno da neće dozvoljavati izborne manipulacije na biračkim mjestima. Međutim, to nije urodilo plodom tako da nakon ovih izbora koji će sigurno biti nepošteni, treba temeljito pristupiti promjeni Izbornog zakona da bi se manipulacije spriječile. 

Isto tako potrebno je mijenjati sankcije koje se izriču za one koji krše Izborni zakon i provedbene akte, potrebne su daleko drastičnije novčane kazne s tim što sam se uvijek zalagao da moraju biti i novčane kazne za političke subjekte u čije ime njihovi članovi na biračkim mjestima krše Izborni zakon“, objašnjava Šehić. 

Na pitanje šta može uraditi Centralna izborna komisija u ovom slučaju, Šehić je kazao da oni nemaju svoje po smatrače, ali da mogu doprinijeti građanski posmatrači i posmatrači određenih političkih stranaka kojima je stalo da izborni proces i izborni rezultati budu stvarna volja građana-birača bez obzira ko pobijedio.

„Nakon ovih izbora se nešto mora uraditi, jer je to /izborne pravare/ postala masovna pojava. Za sve nepravilnosti su odgovorne političke stranke koje to organizuju“, zaključio je Šehić.

Koalicija Pod lupom na predstojećim Općim izborima imat će oko 4.000 posmatrača koji će biti raspoređeni na 70% biračkih mjesta u zemlji. 


 
(Patria / Lejla Trle)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.