23.9.2018. 8:58
1
Sudbina jednog bosanskog veterana: Ranjavanje od neprijatelja i države
Jasmin Kurić (43) iz Jajca teško je ranjen tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini, kao pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine. Dvije decenije kasnije, povrijeđen je od policije za vrijeme nedavnih protesta ispred Federalnog parlament, u vrijeme kada su veterani od države tražili prava koja smatraju da im pripadaju.

„To je neka vrsta apsurda“, kaže Kurić Patriji, objašnjavajući kako je ostao pedesetpostotni invalid 1995. godine tokom oslobađanja Vlašića od neprijateljske vojske, a u septembru je umalo ostao slijep u naguravanju sa policijom u centru Sarajeva, jer je, kako kaže, tražio zaslužena prava koja je njegovim saborima i njemu neko uskratio.

Hiljade demobilisanih boraca Armije RBiH i HVO-a još od prošle godine izlaze na ulice i traže pravedniju raspodjelu novca kojeg entitetska Vlada izdvaja za tu populaciju. Iako Vlada Federacije BiH godišnje izdvaja iz budžeta od 570 miliona KM za demobilisane borce, smatra se da najveći dio od tih sredstava ide u ruke onih koji nisu bili učesnici rata, dok su za to vrijeme pravi veterani na rubu siromaštva. Oni zbog toga traže da Vlada objavi spisak svih onih koji primaju novac od države na ime učešća u ratu. Vjeruju kako bi se tada otkrila imena onih koji primaju budžetski novac, iako nisu bili učesnici rata, neki čak nisu bili ni u BiH. Kada bi se lažni borci skinuli sa budžeta, ocjenjuju veterani, bilo bi dovoljno novca da svi oni demobilisani borci koji nemaju penziju ili zaposlenje, od države dobiju paket osnovne zdravstvene zaštite, kao i redovnu novčanu naknadu u visini minimalne penzije u Federaciji.

„Tokom rata sam ranjen, moja noga je ostala kraća za tri centimetra. Danas od države imam svega 100 KM. To nije dovoljni ni za osnovne režijske troškove moje porodice. Zbog toga suprugu i mene mora pomagati sin. Kada sam od države zatražio da mi pomogne, dobio sam palicu u glavu i suzavac po očima“, kaže Kurić, koji se u odbranu zemlje 1992. godine priključio kao maloljetni dobrovoljac.

U ljekarskom nalazu koji je Kurić dobio na Kliničkom centru u Sarajevu stoji da je pacijent na dan protesta 5. septembra dovezena kolima hitne pomoći. Poprskan je sprejem od kojeg je momentalno obnevidio. Nema gušenja. Osjeća peckanje kože na mjestu dodira sa sprejem.

„To možda i najbolje oslikava odnos vlasti prema onim koji su ovu zemlju branili i odbranili“, zaključuje Kurić.

(NAP/Alen Avdić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.