23.9.2018. 9:51
0
Bećirović: Zaustavit ću neodgovornu politiku Predsjedništva BiH, imenovati ambasadora BiH pri EU
Povodom činjenice da država Bosna i Hercegovina još nema ambasadora pri EU, oglasio se Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva BiH.

- U vrijeme kada su svima puna usta Evropske unije, Predsjedništvo BiH nema vremena ni interesa da postavi ambasadora u Evropskoj uniji. Radi se o skandaloznoj činjenici, posebno kada znamo da vlasti još uvijek nisu odgovorile na dodatna pitanja za pristupanje EU.

Poruka koja se šalje Briselu je izrazito negativna i govori o potpunoj nezainteresiranosti vlasti za evropski put Bosne i Hercegovine. Također, ovaj podatak zorno govori o potpunoj zapuštenosti diplomatske mreže naše države - kazao je Bećirović.

Dodao je da o zapuštenosti ne govori samo podatak da na više destinacija, uključujući Brisel, nemamo ambasadore.

- O katastrofalnom stanju diplomatije govori i to da u susjednim državama, u Ženevi i na drugim bitnim destinacijama imamo ambasadore koji nemaju relevantne reference. S druge strane, u pojedinim državama imamo ambasadore koji imaju duži staž služenja tuđim državama nego Bosni i Hercegovini koju bi trebali zastupati. Dok se brinu o nacionalnom ključu, zaboravljaju da je ključ uspješne diplomatije imenovanje stručnih kadrova koji posjeduju nužna znanja i vještine. Naša država takvih kadrova sigurno ima, onih koji čuvaju svoj profesionalni dignitet i ne podliježu ucjenama.

Očito da ih to u očima trenutnih članova Predsjedništva BiH čini nepoželjnim - dodao je Bećirović i zaključio: 

- Kao budući član Predsjedništva BiH odlučno ću se založiti za detaljnu reviziju i analizu učinaka diplomatskih misija Bosne i Hercegovine. Učiniću sve da na pozicije šefova diplomatskih misija budu imenovani novi, sposobni kadrovi koji će služiti državi Bosni i Hercegovini. Nedjelotvornost i neodgovornost u radu Predsjedništva BiH i naših diplomatskih misija zamijeniti će organizovan sistem sastavljen od najkvalitetnijih kadrova, patriota i zagovornika evroatlantskog puta Bosne i Hercegovine - zaključio je Bećirović.

(NAP/Alen Avdić)

 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.