23.9.2018. 10:57
0
Ratni zločini u Foči – presude: Neki od osuđenih su danas već na slobodi
Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) predstavlja publikaciju 'Ratni zločini u Foči – presude'.

Knjiga je objavljena kao dio edicije 'Ratni zločini – transkripti presuda sudova u BiH. Publikaciju će predstaviti Edvin Kanka Ćudić, koordinator UDIK-a, i Lejla Čengić iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Ovom knjigom UDIK objavljuje presude donesene pred sudovima u Bosni i Hercegovini (Sud Bosne i Hercegovine i Kantonalni sud u Sarajevu), a koje se tiču ratnih zločina počinjenih na području prijeratne opštine Foča. Tako se unutar knjige nalaze sljedeći predmeti: Gojko Janković, Jasko Gazdić, Krsto Dostić, Mitar Rašević i Savo Todović, Neđo Samardžić, Novica Tripković, Radovan Stanković i Veselin Čančar.

Oni su osuđeni na kazne zatvora od 4 do 34 godine. Najveću izrečenu kaznu zatvora dobio je Gojko Janković. Neki od osuđenih su danas već na slobodi. Iz KPD Foča Mitar Rašević je pušten 2010. godine, a Savo Todović 2014.

Pored presuda, unutar knjige je priložena lista sa imenima i prezimenima osoba koje su do danas ekshumirane iz masovnih grobnica, a koje su nestale na području prijeratne opštine Foča.

(NAP/Alen Avdić)

 
FocaZlocin
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.