24.9.2018. 15:07
0
Nastavljeno je suđenje Naseru Oriću: Zaštićeni svjedok O-1 ponovo dao iskaz, sutra unakrsno ispitivanje
Pred Apelacionom vijećem Suda BiH svjedočenjem svjedoka O-1, nastavljeno je suđenje komandantu odbrane Srebrenice Naseru Oriću i pripadniku ARBiH Sabahudinu Muhiću za navodne zločine počinjene tokom 1992. godine na području Srebrenice i Bratunca.

Takozvani "ključni svjedok" optužbe, koji je zaštićen, Tužilaštva BiH i ovaj put je, kao i u prvosptepenom postupku, svjedočio videolinkom iz sudnice u Beogradu. 

Javnost je, kao i ranije, mogla samo čuti njegov glas, ne i vidjeti njegov lik, a umjesto imena korišten je pseudonim O-1. 

Prvostepeno vijeće Suda BiH, podsjećamo, nije poklonilo vjeru iskazima ovog svjedoka, budući da se nisu slagali ni sa svjedočenjima ostalih svjedoka, ali ni s materijalnim dokazima. 

Optužnica Tužilaštva BiH tereti Orića i Muhića za navodna ubistva trojice zarobljenika srpske nacionalnosti Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića. 

Svjedok O-1 je danas ispričao da je kao pripadnik Teritorijalne odbrane, odnosno Armije RBiH, učestvovao u brojnim akcijama, među kojima su i akcije na Zalazje, Kunjerac, Bjelovac, Kravicu...

Kako je danas ispričao, ne sjeća se tačnog datuma akcije na Zalazju, ali zna da je bio srpski praznik Petrovdan.

Ispričao je da je pred jednom kućom vidio zarobljenike, od kojih su neki bili u uniformi, a drugi u civilu. Prema svjedoku, Orić je jednog zarobljenika ispitivao i tukao.

“Dva ili tri puta ga je sigurno udario… Udario ga je oštricom noža. Momentalno se vidjelo da krv izlazi iz tog dijela”, kazao je svjedok, dodavši da su zarobljeniku ruke bile svezane na leđima, a koljena podvijena.

Svjedok O-1 je rekao da je i sam poticao Orića da udara zarobljenika.

“Puno krvi mu je išlo iz oka, a komandant ga je ponovo ispitivao, kasnije se ispostavilo da nema oka. Kasnije je ubijen, komandant je uzeo pušku, upucao ga rafalom pred kućom gdje smo bili”, kazao je svjedok.

O-1 je ispričao i da je Orić kasnije, u mjestu Lolići, također ispitivao, udarao, a zatim i upucao Milutina Miloševića. Kako je naveo svjedok, u Miloševića je pucao i Mrčo, kojeg je prepoznao kao Sabahudina Muhića.

“Dok sam ja došao do njega, Mrčo je opucao jedan rafal”, kazao je svjedok.

Orić je, prema iskazu svjedoka O-1, u mjestu Kunjerac 1992. godine iz pištolja “colt” upucao Mitra Savića. Prethodno je, kako je rekao svjedok, rukama i nogama udarao Savića.

Svjedok je prvo izjavio da je samo Orić pucao u Savića, ali je, nakon što mu je prezentirana ranija izjava, pojasnio da je pucao i “Senad Muhić zvani Mrčo”.

“Da li je pucao u zemlju ili u tijelo, to ne mogu da kažem”, rekao je svjedok.

Odbrane Orića i Muhića će sutra, 25. septembra, unakrsno ispitati svjedoka.



(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.