27.9.2018. 15:23
0
Zakon o izbornim jedinicama nije podržala većina delegata Hrvata
Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH dobio je većinsku podršku tokom općeg glasanja svih delegata na vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Budući da je glasano po proceduri zaštite vitalnih nacionalnih interesa, prethodno su se izjašnjavali delegatski klubovi sva tri konstitutivna naroda pojedinačno, kada većina Hrvata nije bila "za".

Zbog toga će ovaj tekst biti predmet usuglašavanja zajedničke komisiije čiji članovi su delegati sva tri konstitutivna naroda i ostalih.

Tako je, nakon okončanja procedure glasanja, delegatima obrazložila predsjedavajuća Doma Lidija Bradara i dodala da će, u slučaju da zajednička komisija ne uspije usuglastiti zakon, on biti vraćen predlagačima, ali ga oni ne mogu ponovno uputiti u proceduru u prvobitnom prijedlogu.

Po Bradarinim riječima, procedura po kojoj je danas glasano propisana je članom 117. Poslovnika Doma.

Nakon ovog njenog obrazloženja, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara rekao je novinarima de nema  potrebe upućivati zakon zajedničkoj komisiji jer iz današnjeg glasanja Doma naroda proizilazi da je zakon “pao” pošto ga nisu većinski podržali klubovi svih konstitutuvnih naroda.

Zakon ne treba upućivati ni Ustavnom sudu FBiH na ocjenu, kazao je Čavara obraćajući se Domu naroda, jer je glasano po proceduri zaštite vitalnih nacionalnih interesa, a prethodno su se delegati iz klubova svih konstitutivnih naroda, kako je dodao, suglasili da je s liste vitalnih interesa.

Na sjednici je u toku pauza koju je proglasila predsjedavajuća Bradara.

Procedura glasanja o zakonu, za koju se danas zalagala dvotrećinska većina članova delegatskog kluba Bošnjaka, znači da, u konačnici, zakon ipak može biti upućen na ocjenu Ustavnom sudu FBiH, odnosno njegovom Vijeću za zaštitu vitalnih interesa.

Predlagači ovog zakona su poslanički klubovi u Predstavničkom domu Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, Demokratske fronte (DF) i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, kao i delegat u Domu naroda Predrag Kojović. Oni tvrde da će zakon, bude li konačno usvojen, otkloniti buduće eventualne blokade u konstituiranju federalnog Doma naroda, koje su se javljale i dosad.

Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH odobrio je 20. juna Predstavnički dom, također na vanrednoj sjednici, ali kao i svaki drugi zakon Federacije BiH, ne može stupiti na snagu ako ga ne izglasaju oba doma.

(FENA / Lejla Trle)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.