9.10.2018. 14:41
5
Nermin Nikšić danas poručio: Nećemo u koaliciju sa SDA, tražimo ponovno brojanje glasova
Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić održao je danas press konferenciju na kojoj se zahvalio građanima koji su izašli na izbore i koji su dali svoj glas SDP BiH i Denisu Bećiroviću za Predsjedništvo BiH. Čestitao mu je na jednoj poštenoj i časnoj kampanji.

- Vrijedi se boriti i sa pozitivnom kampanji, a ne samo nacionalizmom. Siguran sam da je on jedan od budućih lidera ove zemlje i da treba biti ponosan na ono što je uradio.

On je kazao da obećava kako povjerenje koje su im građani dali na izborima neće iznevjeriti.

- Jasno je da bilježimo rast izbornog rezultata na svim nivoima, imat ćemo više mandata u Državnom parlamentu a to bi trebalo da završi na pet mandata. Kad je u pitanju Federalni parlament to izgleda 16 možda i sedamnaest. U skupštinama kantona bilježimo porast mandata, nažalost nismo prešli izborni cenzus u Republici Srpskoj. Očekivali smo u nekim izbornim jedinicama očekivali bolji izborni reualata, ali će to biti posebno ramatrano na organima stranke – kazao je Nikšić.

Istakao je da će SDP BiH biti važan politički faktor te da mu je drago da su građanske stranke u zbiru dobile veću podršku od nacionalnih stranaka.

- Vladajuće stranke su relativni pobjednici izbora iako bilježe pad podrške. Mi u SDP BiH ćemo se truditi da opravdamo povjerenje. Sad očekujemo od onih koji su pobijedili da ponude plan, jer to nisu uradili tokom kampanje – kazao je Nikšić.

Predsjednik SDP BiH kazao je da ta stranka ima jasnu poziciju, te da u vlast neće ulaziti u tzv. matematičke koalicije.

- Vlast radi vlasti nas ne zanima, samo ona koja ima konkretan program možemo razgovarati. Prvo ćemo razgovarati sa partnerskim strankama. I već su ostvareni kontakti – kazao je Nikšić navodeći da je razgovarao sa Elmedinom Konakovićem i Predragom Kojovićem iz Naroda i pravde i Naše stranke.  

SDP BiH će tražiti brojanje svih glasova, naročito za člana Predsjedništva BiH, kazao je Nikšić ističući da je Bećirović sigurno žrtva izbornih prevara i krađa.

- Sad je jasno zašto nisu podržane izmjene izbornog zakona o elektronskom načinu brojanja glasova i skenerima. U subotu se se mijenjale na stotine članova biračkih odbora, i baš na tim mjestima ima veliki broj nevažećih listića. Ovaj proces je duboko kompromitiran, a to je potvrdio i State departmenet. Činjenica da ima gotovo 100.000 nevažećih listića za Predsjedništvo BiH koji je bio i najjednostavniji za ispunjavanje. Učinit ćemo sve da se izmijeni Izborni zakon, kako ne bi bilo više do brojača već do birača – kazao je Nikšić.  

On je kazao da bi se vlast bez SDA mogla formirati osim u Kantonu Sarajevo i u Zeničko-dobojskom kantonu.

Nikšić je kazao da niko nema prava da suspenduje demokratiju u BiH i da su svi dužni prema građanima da ne opstruišu formiranje vlasti.

Na pitanje da li su spremni ući u partnerski odnos sa SDA ukoliko ne bude HDZ BiH htio, Nikšić je odbacio takvu mogućnost. 

(Patria / Haris Ahbabović)

5
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.