11.10.2018. 13:09
1
Priča o pola miliona nevažećih listića: Predsjednik CIK-a tvrdi da je 250.000 listića bilo totalno prazno
Ahmet Šantić, član Centralne izborne komisije je na konferenciji za medije u Sarajevu govorio o ponovnom prebrojavanju glasačkih listića u općinama Centar i Novi Grad u Sarajevu.

- Sve je urađeno u skladu s procedurama. Prebrojavanje se radilo i u Mostaru. Sve općinske izborne komisije su uredno obavijestile promatrače. Sve je rađeno transparentno, javno i u skladu sa zakonom – kazao je Šantić.

Na pitanje zašto ne podnesu ostavke ako nemaju mehanizam za regulisanje biračkih spiskova niko od članova izuzev Šantića nije komentirao.

- Ovdje sjedi sedam ljudi, ali reći ću vam da ćemo sve učiniti da se proces okonča – kazao je Šantić.

Branko Petrić, predsjednik CIK-a kazao je da nevažeći glasački listići su potpuno normalna stvar u BiH.

- Relativno visok procenat je u BiH tih nevažećih listića. Ne možemo se mi porediti s drugim, jer niti jedan zakon koliko mi znamo nevažeće listiće ne ubraja i nepopunjene listiće. Polovina ili više od polovine nevažećih listića u BiH su prazni. Ja ne znam zašto su prazni, da li je to opcija onih koji glasaju – kazao je Petrić.

On je dodao da "birački spisak na koji se često stavljao znak minusa u proteklom periodu zbog toga što se na njima nalazile neke osobe koje su umre".

- Mi smo 45 dana ranije zaključili birački spisak. Kad smo na dan izbora zaključili centralni spisak, MUP-ovi su sa toga po proceduri izbrisali 4.500 glasača, to su većinom oni koji su umrli. Mi ćemo nakon skeniranja utvrditi da li se neko drznuo da umjesto umrlih ljudi glasa, mada ne vjerujemo da je bilo takvih slučajeva - dodao je Petrić.

Član CiK BiH Suad Arnautović je danas objasnio šta se događalo u izbornoj noći u vezi sa incidentom kada je jedan građanin upao u prostorije i tražio da "ne vrijeđaju njegovu mrtvu majku".

Arnautović je još poručio da članovi CIK-a ne idu od kuće do kuće i popisuju ljude.

"Kada ta tri organa urade svoj posao, nama se kao na pladnju isporuči u elektronskoj formi centralni birački spisak. Članovi CIK-a ne idu od kuće do kuće i ne popisuju ljude u centralni birački spisak. To se radi na osnovu službenih evidencija", kazao je i dodao:

"Prema aktu koji smo dobili od MUP-a KS, matični ured u Općini Stari grad je izvršio činjenicu smrti i provjerom je utvrđeno da je matični ured izvještaj o smrti dostavio sektoru za administraciju Centar. Neću nikoga da optužujem, ali matični ured je utvrdio činjenicu o smrti i dostavio jednoj organizacionoj jedinici, ali nije drugoj".

(Patria / Haris Ahbabović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.