18.10.2018. 13:55
1
“SDA bi najradije sa SDP-om jer smo pokazali da smo kredibilan partner u vlasti”
Sjednica Predsjedništva SDP BiH odžat će se u Centrali ove stranke u Sarajevu. Uoči ove sjednice na kojoj će se razgovarati o izbornim rezultatima, pregovorima sa drugim stranakama o koalicijama, obratio se generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić.

Čengić je ukratko predstavio rezultate SDP-a na izborima kazavši da su ostvarili bolje rezultate nego na izborima prije četiri godine. Govorio je i o pregovorima sa drugim strankama o formiranju vlasti.

“Razmatrat ćemo inicijativu i razgovore sa građanskim strankama, prije svega Našom strankom i Demokratskom frontom, kako bismo se dogovorili oko zajedničkih koraka prilikom uspostave vlasti. U tim razgovorima nećemo se voditi matematikom i matematičkim koalicijama nego ćemo pokušati da napravimo jednu platformu, tekst uslova i projekata koje ćemo raditi u narednom periodu ukoliko sastavimo vlade”, kazao je Čengić.

Kako je naveo, kada je u pitanju formiranje vlasti, prvo ćemo krenuti sa kantonalnim nivoom gdje će pokušati formirati vlast bez SDA i HDZ-a sa građanskim i lijevo orijentisanim blokom.

Tvrdi da su “pokradeni” izbori, prije svega za člana Predsjedništva BiH.

“Također, prvi put pozivamo Centralnu izbornu komisiju da objavi tačan broj koliko je vraćeno listića, odnosno koliko nije i koliko je iskorišteno listića. Za sve nivoe vlasti je bilo preko 13 miliona listića, trebali bi objaviti tačan podatak koliko je listića iskorišteno, a koliko listića je vraćeno i da vidimo kolika je razlika zapravo. Ukoliko se pokaže da ima veliki broj listića koji nedostaju, niti su iskorišteni niti su vraćeni, mislim da je to jedan osnov čak i za ponavljanje izbora u BiH. Jedan od uslova SDP-a u narednom periodu će biti uvođenje elektronskog glasanja, skenera na biračkim mjestima, kamera i otisaka prilikom identifikacije birača”, poručio je generalni sekretar SDP-a, prenosi “N1“.

Na upit reportera N1 Borisa Breze o koalicijama, Čengić je kazao da sutra (19. oktobra) imaju sastanak sa Našom strankom i Demokratskom frontom.

“Prema trenutnim brojevima mogli bi napraviti vlast bez HDZ-a i SDA u pet kantona, USK, Zeničko-dobojski, Sarajevski, Tuzlanski i Bosansko-podrinjski, ali još nismo donijeli odluku niti za jedan kanton”, naveo je Čengić te dodao da će ovu odluku donijeti organi stranke.

Govoreći o eventualnoj koaliciji sa SDA, Čengić je kazao da su šanse za to minimalne, odnosno da ne postoje.

“Organi u svakom trenutku mogu promijeniti odluku, ali ja ne vidim raspoloženje da se ta odluka mijenja. SDA bi najradije sa SDP-om jer smo pokazali da smo kredibilan partner u vlasti, ali mi smo se uvjerili da oni nisu kredibilan partner. Svakog partnera su pokušali da uguše na narednim izborima, ne vjerujem da ćemo ponoviti tu grešku”, kazao je Čengić, prenosi N1.


(Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.