18.10.2018. 13:58
0
Sarajevo: Nastavljeno suđenje Alenu Čengiću, Adnanu Hadžibajriću, Mehmedu Puškiću i Adisu Skorupanu
Unakrsnim ispitivanjem sudskog vještaka kriminalističke struke Zlatka Dugandžića, čija je specijalnost vještačenje dokumenata, rukopisa i novca, danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Alenu Čengiću, Adnanu Hadžibajriću, Mehmedu Puškiću i Adisu Skorupanu, koji se terete za organizirani kriminal u 'slučaju Holiday Inn'.

Budući da je odbrana na proteklom ročištu (4. oktobra) Sud izvjestila da u sklopu dokumentacije koju je zaprimila u elektronskoj formi nije našla nalaz vještaka Dugandžića, niti prateću dokumentaciju, njegovo unakrsno ispitivanje je prolongirano.

Uz kratko obrazloženje stanja u vezi sa spomenutim nalazom, ispitivanje je nastavila braniteljica/advokatica Senka Nožica, fokusirajući se na vještačenje ugovora o zakupu (Hotela Holiday Inn s firmom Holiday Resort d.o.o.).

Referirajući se na formu i sadržaj tog ugovora, vještak je potvrdio da se radilo o dokumentu u dva primjerka, odnosno fotokopijama koje je vještačio.

Na dodatni upit braniteljice u pogledu vještačenja fotokopija, Dugandžić je kazao kako je to u teorijskom smislu uvijek problematično.  

Nalaz vještaka, koji je sačinjen 29. marta 2016. godine na temelju Naredbe Tužiteljstva Kantona Sarajevo od 2. marta iste godine, uložen je u sudski spis kao materijalni dokaz optužbe, a predmet grafološke analize bilo je ukupno 112 dokumenata, uključujući naloge blagajne, priznanice, dnevne blagajničke izvještaje, fakture, ugovore...

U nastavku dokaznog postupka pročitan je iskaz iz istrage koji je u prostorijama SIPA-e dala svjedokinja Amina Rotić 3. marta 2016. godine, a s obzirom na to da se ona nalazi u inozemstvu.

Radi se o svjedokinji koja je bila angažirana na knjigovodstvenim poslovima u sklopu 'N. Consultinga' d.o.o. Sarajevo, firme koja je, među ostalim,  pružala knjigovodstvene usluge Holiday Resortu.

Njen iskaz je fokusiran na evidentiranje određenih promjena/prometa i relevantnu knjigovodstvenu dokumentaciju Holiday Resorta, te obračun obaveza po osnovu poreza na dodanu vrijednost (PDV-a)...      

Nakon čitanja, zapisnik o saslušanju spomenute svjedokinje uložen je u sudski spis.

Optužnica aktere 'slučaja Holiday Inn' tereti za organizirani kriminal u vezi s poreznom utajom, ugrožavanjem sigurnosti, teškom krađom, oštećenjem tuđe stvari i organiziranjem otpora.

Kako je najavljeno, na naredni pretres, zakazan za 1. novembra, bit će pozvan sudski vještak finansijske struke.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.