18.10.2018. 14:21
0
Ivan Vukoja iz Mostara poručuje kako "Bošnjaci kontrolišu FBiH i kako biraju Srbima i Hrvatima predstavnike"
Bošnjaci su izabrali hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH, ali i hrvatske i srpske predstavnike u Domu naroda Federacije BiH /FBiH/, kaže Ivan Vukoja iz Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara.

"Osim toga, osporeni i protivustavni Izborni zakon omogućavao im je da samostalno izaberu 37 od 58 poslanika u Domu naroda FBiH, odnosno 14 od 17 izaslanika u bošnjačkom klubu, 12 od 17 u srpskom klubu, te šest od 17 u hrvatskom klubu i pet od sedam u klubu ostalih", navodi Vukoja. 

"Onaj ko kontroliše Dom naroda takođe imenuje i kontroliše Vladu FBiH. Bošnjački politički predstavnici ne žele da se odreknu mogućnosti biranja dva člana Predsjedništva, kao ni mogućnosti da kontrolišu taj dom, a preko njega i kompletnu federalnu Vladu", navodi Vukoja. 

On ocjenjuje da je to glavni razlog što bošnjačke stranke blokiraju proces izmjena Izbornog zakona i sprovođenje odluke Ustavnog suda u predmetu "Ljubić", kao i puno sprovođenje odluke Ustavnog suda BiH iz 2000. godine - takozvanu odluku o konstitutivnosti. 

"Matematički i statistički, egzaktno je utvrđeno da je Komšić izabran bošnjačkim glasovima. To je dokaziva i nesporna činjenica", kaže Vukoja. 

(Srna / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.