19.10.2018. 16:15
0
Podignuta optužnica protiv Slađana Pajića za zločine počinjene u Vlasenici 1992.: Tereti se za silovanje djevojčice od 13 godina
Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Slađana Pajića, rođenog 1970. u Vlasenici, kojeg se tereti za ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtava bošnjačke nacionalnosti, kao i mučenje, premlaćivanje i zlostavljanje nezakonito zatočenih civila.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika VRS, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

On se tereti da je, tijekom 1992. godine, u tri navrata, naoružan i u uniformi, došao u kuću ženske osobe bošnjačke nacionalnosti, te nad žrtvom, prijeteći da će ubiti njene najbliže srodnike koji su bili zatočeni u logoru Sušica, uz prijetnje oružjem, počinio silovanje.

Optuženi se također tereti da je počinio silovanje malodobne žrtve bošnjačke nacionalnosti, koja je u vrijeme počinjenja zločina imala 13 godina.

Također, optuženi Pajić se tereti da je tijekom 1992. godine, mučio, tukao i zlostavljao na ponižavajuće načine četvoricu muškaraca bošnjačke nacionalnosti, koji su bili nezakonito zatočeni u prostorijama SUP-a u Vlasenici, od kojih je jedna od žrtava bila malodobnik.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Tužiteljstvo BiH navedene optužbe će dokazivati pozivanjem 24 svjedoka i prilaganjem više desetina materijalnih dokaza.

S obzirom na to da se optuženi nalazi u bjekstvu, te se prema saznanjima nalazi na području Republike Srbije, za njim je ranije zatraženo raspisivanje međunarodne tjeralice.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.