19.10.2018. 19:06
0
Općina Novi Grad Sarajevo: 45 porodica, sa troje i više djece, dobile pomoć od 500 KM
Općina Novi Grad Sarajevo nastavila je realizaciju projekta podrške porodicama koje dobiju blizance, treće, četvrto i svako naredno dijete.

Tako je, u zgradi Općine, danas upriličen prijem za 45 porodica kojima su uručena rješenja za dodjelu novčane pomoći u iznosu od po 500 KM.

Rješenja su uručili općinski načelnik Semir Efendić, pomoćnik općinskog načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajib Delalić i član Komisije za dodjelu te vrste novčane pomoći Elvir Kosovac.

Uz čestitke sretnim roditeljima načelnik Efendić kazao je da je to simbolični poklon lokalne zajednice roditeljima koji se odluče za više djece.

Istakao je da ta lokalna zajednica nastoji, u skladu s mogućnostima, uraditi više da ljudima u Novom Gradu život bude ugodniji. Naročito se velika pažnja posvećuje mlađoj populaciji (od rođenja, potom školovanje, stipendiranje, izgradnju parkova, sportskih sadržaja, školskih objekata...).

Belma Bjelak - Bešlić, majka petero djece svjesna je da stanje u državi nije idealno, ali da je, kako je tom prilikom rekla, lijep osjećaj znati da neko (barem na ovakav način) misli o natalitetu, mladim majkama, budućnosti ove države.

Amra i Nedim Hamzić roditelji su blizanaca (djevojčica i dječak), a pomoć Općine Novi Grad za njih je od izuzetne važnosti.

Među roditeljima koji su dobili treće dijete je i Enela Bilanović. Ona kaže da je prvi put primila takvu vrstu pomoći. Novac će, kaže, biti utrošen za potrebe te beba.

Takav vid podrške porodicama koje se odluče za više djece, Općina Novi Grad realizira od 2015. godine s ciljem pružanja podrške natalitetu i osnaživanju porodice. Za tu namjenu iz ovogodišnjeg budžeta izdvojeno je 80.000 KM.

Kako je kazao Tajib Delalić, osim te vrste podrške porodiljama, Općina Novi Grad jedina je lokalna zajednica u Kantonu Sarajevo koja se opredijelila da porodiljama koje nisu zaposlene mjesečno osigura dodatnih po 50 KM tokom godine. Na taj način nastoji se ublažiti velika razlika u naknadi koju primaju zaposlene u odnosu na nezaposlene porodilje, saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.