19.10.2018. 19:20
0
Dodik će ipak u zgradi Predsjedništva BiH položiti zakletvu
Do 23. novembra bit će konstituisan novi saziv Predsjedništva BiH, a prvi predsjedavajući će biti Milorad Dodik iz reda srpskog naroda, zbog načela rotacije kako propisuje član 5. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH, a ne zbog najvećeg broja glasova kako su objavili brojni mediji.

- Predsjedavanje u novom sazivu Predsjedništva Bosne i Hercegovine po automatizmu preuzima član Predsjedništva prema slijedu rotacije predsjedavanja prethodnog saziva Predsjedništva, ukoliko članovi Predsjedništva konsenzusom ne odluče drugačije – navodi se.

Aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH je Bakir Izetbegović, prije njega je bio Dragan Čović, a prije Čovića Predsjedništvom je predsjedavao Mladen Ivanić. Rotacija članova Predsjedništva BiH vrši se svakih osam mjeseci.

Konstitutivnu sjednicu zakazuje predsjedavajući Predsjedništva BiH iz ranijeg saziva u roku ne dužem od 15 dana, računajući od dana potvrde službenih rezultata  od Centralne izborne komisije BiH za nivo Predsjedništva BiH. Potvrđivanje rezultata očekuje se do 8. novembra.

Poslovnikom je određeno da se konstitutivna sjednica zakazuje u sjedištu Predsjedništva u Sarajevu i otvorena je za javnost. Mandate im uručuje predsjednik Centralne izborne komisije. 

Novoizabrani članovi Predsjedništva BiH zajednički prihvataju dužnost izgovarajući svečanu zakletvu u prisustvu članova Predsjedništva iz ranijeg saziva: 

- Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana.

Svaki član Predsjedništva potpisuje tekst svečane izjave koju polaže.

Treba podsjetiti da je Dodik kazao da će "zakletvu položiti u Narodnoj skupštini RS". 

- Kad to uradim smatram da sam se zakleo onima koji su mene izabrali - kazao je Dodik zaboravljajući da se zakletvom obavezuje da će brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana. 

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.