24.10.2018. 10:17
0
Skaka u Washingtonu potpisao inicijativu: Grad Sarajevo bez mina do 2020.
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i general Gordon Sullivan potpisali su u Washingtonu Memorandum o razumijevanju između Grada Sarajeva i američke organizacije "Marshall Legacy Institute" (MLI), kojim će biti omogućeno potpuno deminiranje glavnog grada Bosne i Hercegovine do 2020. godine.

Riječ je o važnom dokumentu koji otvara vrata za realizaciju vrijednih projekata u Sarajevu i BiH.

Domaćini gradonačelniku Sarajeva bili su general Sullivan, inače, predsjednik i osnivač MLI, te Perry Baltimore, predsjednik i izvršni direktor ugledne organizacije koja već 20 godina pomaže Bosni i Hercegovini.

- Naš cilj je Sarajevo bez mina do 2020. i uvjeren sam da ćemo u saradnji sa MLI to i postići. Grad Sarajevo se ubrzano razvija i moramo dovršiti neke procese koji su zaostavština prošlog vremena. Sigurnost i stabilnost su temelji za ekonomski napredak i boljitak u svakom smislu - rekao je Skaka povodom potpisivanja Memoranduma.

Kako je naveo, veliki napredak je ostvaren u čišćenju naše zemlje od užasne prijetnje koju predstavljaju mine, prije svega zahvaljujući međunarodnoj deminerskoj zajednici, posebno velikodušnoj pomoći Vlade Sjedinjenih Američkih Država i Ureda za uklanjanje i smanjenje broja oružja pri američkom State Departmentu.

Potpisani Memorandum precizira i saradnju Grada sa susjednim općinama u realizaciji deminerskih projekata. Marshall Legacy Institut je tokom proteklih godina donirao desetine pasa minotragača lokalnim deminerskim organizacijama da bi pronašli mine prije nego što uzrokuju povrede ili ubiju nedužne ljude.

Veliki broj žrtava mina širom Bosne i Hercegovine primio je pomoć putem programa "Djeca protiv mina", saopćeno je iz Gradske uprave Sarajeva.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.